17 грудня 2023 р. 18:59

Туреччина, Болгарія і Румунія підпишуть угоду про спільне розмінування Чорного моря

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Туреччина, Болгарія і Румунія вже наступного місяця підпишуть угоду про спільне розмінування акваторії Чорного моря.

Про це повідомляє TRT Haber, цитуючи слова міністра національної оборони Туреччини Яшара Гюлера, пише "Слово і діло".

Як зазначається, у рамках "Потрійної ініціативи", започаткованої під керівництвом Туреччини проти мінної небезпеки в Чорному морі, провели третій раунд зустрічі Чорноморської цільової групи протимінних заходів за участю делегацій з Туреччини, Болгарії та Румунії.

За його словами, церемонія підписання угоди щодо розмінування Чорного моря запланована на 11 січня. Її мають відвідати міністри оборони трьох країн.

Нові сили мають бути цілком мирними та не виводитимуть у море жодних нових кораблів НАТО, заявили співрозмовники видання. За словами одного з них, одна з цілей місії — показати, що три країни здатні розв'язувати проблему самостійно.

У жовтні Туреччина, Румунія та Болгарія почали обговорення створення спільних сил для очищення від будь-яких мін, які потрапляють у їхні води від війни росії проти України.

Також нещодавно Велика Британія та Норвегія повідомили про намір очолити нову Коаліцію морських сил і засобів, яка постачатиме кораблі та транспортні засоби для посилення спроможності України діяти на морі.

Планується закупівля двох протимінних кораблів класу Sandown через Британське експортне фінансування.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна домовилася з партнерами про отримання військових кораблів для забезпечення безпеки суден у "зерновому коридорі" у Чорному морі, а Одеський регіон буде захищений додатковими системами протиповітряної оборони.

Кирило Бойко

Поділитися