24 грудня 2023 р. 13:33

Тімоті Снайдер зібрав гроші на "Безпечне небо", щоб захистити від ракет південь України

Ілюстрація: u24.gov.ua

Американський історик, професор Єльського університету і спеціаліст з історії Східної Європи Тімоті Снайдер разом з чотирма професорами зібрав $950 000 на систему виявлення повітряних цілей "Безпечне небо". Ці кошти покривають вартість 2 500 сенсорів і дозволять захистити від дронів та ракет Сумську, Одеську, Миколаївську та Херсонську області.

Про це повідомили на сайті платформи UNITED24.

Снайдер продовжує збір, його друга ціль — ще $950 000, щоб захистити Харківську, Кіровоградську, Полтавську та Черкаську області.

"Сучасна українська розробка здатна виявляти повітряні цілі, навіть ті, що летять на малих висотах, а також прогнозувати їх маршрут для подальшої нейтралізації. Завдяки штучному інтелекту система також передбачає, звідки можуть виникнути наступні загрози. Під час випробувань в 11 регіонах України вона виявила 100% повітряних загроз без жодної помилки", - зазначили на платформі. 

Повідомляється, що для ефективного захисту країни потрібно 12 500 сенсорів.

"Мені було дуже приємно бачити, як швидко люди відгукнулись на проєкт "Безпечне небо". Підтримка людей з усього світу врятувала життя і подарувала спокій сім'ям, які інакше могли б постраждати", — каже науковець.

Це вже другий збір історика. Його підтримали Френсіс Фукуяма зі Стенфордського університету, Рорі Фіннін з Кембриджу, Тімоті Ґартон Еш з Оксфорду, а також Сергій Плохій з Гарварду. Науковці об’єднали зусилля, аби захистити українців від російських обстрілів.

Як Тімоті Снайдер відвідав Миколаїв, читайте тут

Зазначимо, що цієї ночі, 24 грудня війська рф обстріляли Херсон, є загиблі та поранені. А на Миколаївщині Сили оборони півдня збили чотири дрони.

Ната Чернецька

Поділитися