10 січня 2023 р. 14:23

Стала відома причина потужного вибуху в Очаківській громаді

Фото: ГУ Нацполіції у Миколаївській області / facebook

(Фото: ГУ Нацполіції у Миколаївській області / facebook)

9 січня ворожі війська 5 разів обстріляли територію Очаківської громади. Через обстріл, що стався о 14:08, стався потужний вибух, внаслідок якого вибухова хвиля пошкодила вікна та дахи понад 300 будівель.

10 січня начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що причиною такого потужного вибуху стало влучання російської ракети у могильник протикорабельних мін часів Другої світової війни.

Міни були залиті бетоном на березі моря. За словами Кіма, росіяни думали, що там склад боєприпасів, і вже давно обстрілювали це місце. Проте вчора якоюсь дорогою ракетою пробили метр бетону, внаслідок чого міни вибухнули.

Ударна хвиля пошкодила вікна та дахи будинків навіть у сусідніх Чорноморській, Куцурубській та Березанській громадах.

Через обстріли поранення отримали 15 цивільних громадян.  Їм була надана медична допомога. Серед постраждалих - 5 дітей, причому одна дитина віком 2 роки.

За інформацією ГУ Нацполіції у Миколаївській області, всього було пошкоджено 167 приватних та 51 багатоквартирного житлових будинків, 85 квартир, 10 магазинів, приміщення адмінбудівель, навчальних закладів, дитсадка, лікарні, аптеки, кафе. Також пошкодження отримали гаражі та автомобілі.

Фото: ГУ Нацполіції у Миколаївській області

За всіма фактами слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни).

10 січня Миколаївська ОВА надала Очаківській громаді для ліквідації наслідків вибуху будівельні матеріали, а саме: 600 листів ОСБ, шифер та плівку.

Фото: Миколаївська ОВА

10 січня о 07:14 ворог знову завдавав ударів по береговій смузі Очаківської громади та місту Очаків.

9 січня на підльоті з моря до Очаківського порту силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" було ліквідовано російський ударно-розвідувальний безпілотник оперативно-тактичного рівня. У пресслужбі командування зазначили, що аналогічний БпЛА був уражений і 7 січня.

6 січня стало відомо, що Миколаївська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо місцевого жителя, який допомагав окупантам корегувати вогонь по інфраструктурі Миколаєва.

Як з'ясувало слідоство, 72-річний чоловік передав російському агенту відомості про переміщення українськиї військовослужбовців, а також результати артилерійських обстрілів інфраструктури обласного центру.

Руслан Ласкус

Поділитися