30 серпня 2023 р. 10:33

Сили протиповітряної оборони вночі знищили 43 цілі в небі чотирьох областей

Уламки Х-101 та Shahed. Фотоколаж: Інтент

(Уламки Х-101 та Shahed. Фотоколаж: Інтент)

Сили протиповітряної оборони знищили уночі 30 серпня 43 повітряні цілі у межах Київської, Черкаської, Одеської та Миколаївської областей.

Про це повідомили у пресслужбі Генерального штабу України.

Як повідомив голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації зокрема в небі Одещини знищили вісім ракет.

За даними військових ворог випустив цієї ночі 44 цілі: 

  • 28 ракет повітряного базування типу Х-101/Х-555/Х-55, випущені з 11 літаків стратегічної авіації Ту-95мс із Каспію та району Енгельса.
  • 16 ударних БпЛА типу Shahed-136/131 з південного та північного напрямків (Приморсько-Ахтарськ, Курськ).

По маршруту слідування ракет та дронів у низці областей України працювала протиповітряна оборона. До відбиття повітряного западу залучено зенітні ракетні війська, винищувальну авіацію, мобільні вогневі групи та інші засоби ураження.

Знищити вдалося:

  • 28 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55
  • 15 ударних БпЛА типу Shahed-136/131.

Зазначимо останнього разу, 25 серпня, ворог двічі атакував Одещину ракетами різного типу і з різних напрямків.

Майже опівночі із застосуванням тактичної авіації над Чорним морем випустив 2 ракети, імовірно, Х-35/Х-59 в напрямку одного з портів. Сили протиповітряної оборони знищили ракети над морем.

Друга атака сталася за кілька годин. Цього разу 2 ракети типу "Калібр" на обласний центр в Одещині було спрямовано з акваторії Азовського моря. Сила ППО вдалося ліквідувати обидві ракети.

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в етері телемарафону зазначила, що російські загарбники змінюють тактику для ракетних атак по території Одеської області. Про це свідчить нічна атака з акваторії Азовського моря. Ворог намагався здійснити дві різні атаки з декількох напрямків, аби заплутати українську ППО. 

Кирилл Бойко

Поділитися