09 жовтня 2023 р. 18:31

Ще дев'ять дітей з тимчасово окупованої території Херсонщини вдалося повернути до України

Фото ілюстративне: Суспільне

(Фото ілюстративне: Суспільне)

До України вдалося повернути дітей, які перебували на тимчасово окупованих територіях. Ще дев'ять дітей вже на підконтрольній території у психологічній безпеці.

Про це повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Досягнути цього вдалося організації Save Ukraine за підтримки Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.  

"Відтепер у комфортних умовах і психологічній безпеці житимуть п’ятеро дівчаток і четверо хлопчиків. Вік дітей – від 5 до 14 років", - йдеться в повідомленні. 

Загалом від початку 2023 року вдалося повернути на підконтрольну Україні територію 121 дитину з Херсонщини.

Також відомо про те, що з 1 вересня на Херсонщині навчатися в освітніх закладах України змогли ще 11 дітей, яких вдалося повернути додому після незаконного вивезення окупантами. 

Цій події передувала кропітка праця багатьох служб. Це Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, організація Save Ukraine, Українська мережа за права дитини та багато інших. 

Відомо також про те, що за участі Мінреінтеграції з тимчасово окупованої території Херсонщини повернуто ще одну дитину. Так, на початку серпня на гарячу лінію Мінреінтеграції 15-48 звернулася жінка, яка повідомила, що на тимчасово окупованій частині Херсонщини мешкає 14-річний хлопчик Іван. Після смерті бабусі, яка ним опікувалася, його збиралися оформити в дитячий будинок на тимчасово окупованій території (ТОТ). Взяти опіку над хлопцем зголосилася сім’я внутрішньо переміщених осіб із ТОТ Херсонщини, яка наразі проживає у Київській області. Вони давно знали Івана, ще до переїзду. Але самотужки забрати його з ТОТ не могли. До справи долучилися Мінреінтеграції й "Українська мережа за права дитини". Весь процес повернення тривав 22 дні. Наразі хлопець перебуває серед своїх і починає нову сторінку свого життя.

Володимир Шкаєв

Поділитися