27 жовтня 2023 р. 15:21

Понад 200 закладів освіти Миколаївщини пошкоджено внаслідок агресії рф

Фото: Офіс Президента

(Фото: Офіс Президента)

За підрахунками Інституту аналітики й адвокації, Миколаївська область опинилась серед "лідерів" по завданих збитках закладам освіти. 246 об'єктів пошкоджено, а 33 - зруйновано повністю.

Про це йдеться в дослідженні

Війна в Україні призвела до дестабілізації в багатьох аспектах суспільного життя. Однією з найбільш уразливих галузей стала освіта, яка не встигла стабілізуватися після випробування глобальною пандемією. Навчальні заклади, змушені адаптуватися до обмежень та загроз, стикнулися із завданням гарантувати безпеку, надійність та доступність освіти в найскладніших умовах, - йдеться в повідомленні.

Відомо, що найбільше пошкоджених та зруйнованих закладів освіти зареєстровано в Донецькій області. Також значних втрат зазнала Харківська, Херсонська, Дніпропетровська, Миколаївська та Запорізька області. 

Фото: Інститут аналітики й адвокації

Однією з найбільш постраждалих сфер за сумою збитків також є освіта. Станом на серпень 2023 року прямі втрати оцінюють в 9,7 млрд. Найбільші збитки від руйнувань та пошкоджень закладів освіти — у Харківській, Донецькій, Чернігівській, Запорізькій та Київській областях.

Станом на вересень 2023 року в Україні функціонує майже 13 тисяч шкіл, із яких понад 80% вже обладнано укриттями. За даними Міністерства освіти та науки України, близько 7,5 тисяч шкіл працюють в очному форматі, 3,8 тисячі – працюють у змішаному форматі, а 2,5 тисячі шкіл навчають виключно дистанційно. 

За даними міністра освіти, найкраща ситуація щодо обладнання укриттями спостерігається у закладах професійно-технічної освіти – 95% закладів обладнано укриттями, із яких 94% – це заклади фахової, передвищої та вищої освіти. Лише 55% державних садочків обладнані укриттями. 

Так, 22 жовтня у миколаївських школах планують облаштувати укриття на понад сім мільйонів.

Перед цим, 19 жовтня ми писали, що миколаївські школи продовжують готувати укриття.

19 вересня на Миколаївщині виявили два занедбаних укриття.

До того, 17 липня міський голова Миколаєва запевнив, що розкрадань на облаштуванні укриттів немає.

1 липня стало відомо, що на укриття Миколаївщини виділили майже 57 мільйонів.                       

А 26 червня зазначалося, що у Миколаєві 69 відсотків укриттів в занедбаному стані.

Також 3 червня ми інформували про те, що у Миколаєві впровадили комісійні перевірки укриттів.

Тетяна Каптур

Поділитися