27 липня 2023 р. 15:49

Обстріли Одеси у фокусі засідання Ради безпеки ООН

Рада безпеки ООН. Фото: ООН

(Рада безпеки ООН. Фото: ООН)

Вчора, 26 липня, в Нью-Йорку відбулося чергове засідання Ради безпеки ООН. Для нас воно є особливо цікавим, адже основною темою для обговорень стали обстріли Одеси та вихід росії із зернової угоди.

Так, заступник Генерального секретаря ООН з питань Близького Сходу, Азії та Тихоокеанського регіону в Департаментах політичних та миротворчих справ та миротворчих операцій, Халед Хіарі, повідомив що після відходу Росії із зернової угоди минулого тижня "останні напади свідчать про катастрофічний поворот для українців і світу. Портові міста, які забезпечують експорт зерна, такі як Одеса, Рені та Ізмаїл, є транспортними артеріями для багатьох і тепер вони стали останніми жертвами в цій безглуздій, жорстокій війні".

В неділю, 23 липня, російські ракети влучили у Спасо-Преображенський собор та інші будівлі в історичному центрі Одеси, який є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Заступник Генерального секретаря зазначив, що "на жаль, напад у неділю не був першим, який націлений на українську культуру та спадщину". Він додав, що з 24 лютого 2022 року ЮНЕСКО підтвердила пошкодження 274 культурних об'єктів в Україні, з них 117 є релігійними місцями.

Халед Хіарі також зазначив, що "атаки проти об'єктів експорту зерна в Україні, а також будь-які атаки проти цивільних осіб та цивільної інфраструктури неприйнятні й повинні негайно припинитися".

Постійний представник Сполучених Штатів, Лінда Томас-Грінфілд, додала: "Тільки одна країна перетворює їжу на зброю. Тільки одна країна цинічно використовує свій владний статус для забезпечення підтримки інших країн. І тільки одна країна відповідає за припинення зернової угоди. Ми всі повинні закликати росію припинити свої атаки на глобальну продовольчу безпеку та повністю реалізувати зернову угоду".

За словами представника України Сергія Кислиці, "агресивні дії потребують сильної реакції, інакше росія буде й надалі підривати ситуацію в Чорноморському регіоні, атакуючи цивільні судна та закладаючи додаткові міни у водах біля українського узбережжя".

Кислиця також додав, що "є підстави вважати, що росія готує інциденти з метою звинувачення України та відлякування суден інших країн від входження в українські води та використання українських портів".

Окремо зазначимо, що росія не брала участі в засіданні.

Також про Одесу говорили 24 липня на засіданні Генеральної асамблеї ООН. 

Нагадаємо, 20 липня на дискусії "Трансформація українського Півдня під впливом війни" головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко заявив, що "у Чорному морі мають базуватися військово-морські групи під егідою НАТО або ООН чи ЄС".

 

Сергій Лозовський

Поділитися