04 червня 2023 р. 19:47

На Херсонщині попрощались із військовим-спецпризначенцем

Фото: ДПСУ

(Фото: ДПСУ)

15 березня 2023 року, під час виконання бойового завдання зведеного прикордонного загону, що входить до складу Сил оборони України, загинув уродженець Херсонщини сержант Васко Владислав Миколайович.

Про це повідомили в пресслужбі Державної прикордонної служби України.

Сьогодні, 4 червня, на Херсонщині, воїна-спецпризначенця Владислава Васка проводжають в останню путь рідні, близькі та побратими.

Боєць підрозділу спеціального призначення "ДОЗОР" народився 11 серпня 1998 року в селі Борозенське Бериславського району Херсонської області. З ранніх літ Владислав займався спортом та вів здоровий спосіб життя. Надавав перевагу вільній боротьбі, в якій досягнув III спортивного розряду серед дітей.

Фото: ДПСУ

У 2016 році, після закінчення Борозенської ЗОШ №1, вступив до лав Національної гвардії України в місті Херсон. Молодий гвардієць, підписавши контракт на 3 роки, отримав перший досвід військової служби та досвід бойових дій на Донеччині під час антитерористичної операції.

У 2019 році, після закінчення контракту, юнак вирішує спробувати себе в цивільному житті та вирушає до Польщі, де певний час працював будівельником.

Фото: ДПСУ

Але вже на початку 2021 року Владислав повертається до України на Херсонщину й підписує контракт з Державною прикордонною службою, служить у Херсонському прикордонному загоні. Надалі, дізнавшись про можливість проходити службу в підрозділі спеціального призначення "ДОЗОР" в місті Херсон, Владислав одразу подав свою кандидатуру на курс відбору, який успішно пройшов. Від 17 листопада 2021 року був призначений на посаду та проходив там службу.

24 лютого 2022 року Владислав Васко зустрів з побратимами у відрядженні на ділянці Західного регіонального управління ДПСУ, де брав участь у спеціальній операції по боротьбі з організованою злочинністю на кордоні. Бійці отримали наказ терміново вирушати до столиці, де мали приєднатись до зведеного  прикордонного загону. Далі – бої за Київ.

Фото: ДПСУ

Наприкінці квітня, після успішної контрнаступальної операції на Київщині та Чернігівщині, зведений прикордонний загін отримує нові бойові завдання та вибуває на Харківщину. Владислав у складі бойових груп брав участь у звільненні низки населених пунктів на околицях обласного центру, серед яких Черкаські Тишки, Питомник, Нове та Дементіївка. Головне завдання було – відкинути ворога якнайдалі від міста Харків, з яким зведений прикордонний загін впорався.

З вересня 2022 року Владислав у складі зведеного прикордонного загону виконував спеціальні та бойові завдання в межах Дніпропетровської та Запорізької областей.

15 березня 2023 року, з метою недопущення просування ворожих військ на Запорізькому напрямку, зведений прикордонний загін отримав завдання на штурм позицій загарбників. Бойова група, в якій був Владислав, рухалась на першому бронетранспортері, відтак першою вступила в запеклий бій з ворогом. Окрім стрілецького бою противник, ризикуючи втратити позиції, застосував велику кількість протитанкових керованих ракет. Один з ворожих снарядів влучив у бронетранспортер, в якому був Владислав. Того дня прикордонники виконали бойове завдання, але, на жаль, сержант Владислав Васко вийшов з цього бою на щиті. Боєць отримав численні поранення, несумісні з життям, та загинули на місці.

Також дев'ятнадцять дітей на Миколаївщині загинули через агресію рф.

Так, 23 травня стало відомо, що на фронті загинув письменник - боєць одеської механізованої бригади.

Тетяна Каптур

Поділитися