08 червня 2023 р. 12:41

Підрив Каховської ГЕС: Миколаївщина та Херсонщина отримають додаткові ліки

Фото: DW

(Фото: DW)

Херсонській та Миколаївській областям нададуть додаткову кількість для формування запасу антибактеріальних препаратів. Таке рішення повʼязане з можливим спалахом інфекційних хвороб через підтоплення півдня країни.

Про це під час спілкування з журналістами 7 червня сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

Стосовно прогнозів. Підтоплення є суттєвим фактором ризику розвитку спалахів інфекцій, які пов'язані з питною водою. Насамперед це таке захворювання, як вірусний гепатит, і, на жаль, воно з'являється найперше під час таких випадків. Друге, це поширення гострих кишкових інфекцій, які пов'язані з тим, яким чином застосовуються чи використовуються харчові продукти, чи є можливість ці продукти вимити або адекватно їх приготувати. І гострі кишкові інфекції також пов'язані з можливістю доступу до безпечної та якісної питної води. Тому ми не виключаємо, що ситуація по гострих кишкових інфекціях також може бути погіршена, - підкреслив він.

Третє захворювання, за словами головного держсанлікаря, це ботулізм, яке може бути пов'язане з використанням риби, яка загинула внаслідок масового мору через руйнування дамби Каховської ГЕС.

Він додав, що на рівні областей є не знижувальний запас антимікробних препаратів для надання меддопомоги. Для Херсонської та Миколаївської областей буде перерозподілено додаткову кількість для формування не знижувального запасу антибактеріальних препаратів.

Також, за словами Кузіна, система громадського здоров'я забезпечена всіма реагентами, витратними матеріалами для діагностики інфекційних хвороб.

Перед цим ми повідомляли, що у Миколаєві притопило понтонний міст через підрив Каховської ГЕС.

Відомо, що вранці 7 червня з моменту після знищення дамби було затоплено 1852 житлових будинки на правобережжі Херсонщини. 

Інтент постійно оновлює дані про ситуацію після підриву дамби Каховської ГЕС.

Зазначимо, що вранці 6 червня комплекс відпочинку "Казкова діброва" у тимчасово окупованій Новій Каховці був повністю затоплений водою після підриву росіянами Каховської ГЕС.

До того ж Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС.

Тетяна Каптур

Поділитися