04 липня 2023 р. 20:41

Чотири жителі Херсона очолювали навчальні заклади при окупантах

Фото: Херсонський медичний коледж

(Фото: Херсонський медичний коледж)

Чотирьом жителям Херсона, які під час окупації взялися впроваджувати російські стандарти освіти, повідомили про підозру.

Про це повідомили в Херсонській обласній прокуратурі.

За даними слідства, влітку 2022 року двоє з підозрюваних очолили захоплені окупантами навчальні заклади - "Херсонський гідрометрологічний коледж" та "Херсонський базовий фаховий медичний коледж". Вони організовували навчальний процес за російськими стандартами, із загальним застосуванням російської мови, як офіційної. Підтримували рішення та дії окупаційної адміністрації держави-агресора. 

Фото: Херсонська обласна прокуратура

Інші двоє обійняли посади «заступників директора з навчально-виховної роботи» молодших та старших класів школи № 47 у Херсоні. На них покладалися обов’язки щодо підбору та "перекваліфікації" вчителів, забезпечення навчального процесу за російськими підручниками та інше.

Зі звільненням міста Херсона, фігуранти втекли разом з окупантами та нині переховуються.

Так званим "керівникам" коледжів заочно повідомлено про підозру у колабораціонізмі та пособництві країні-агресору, а "заступникам" директора школи інкриміновано колабораціонізм.

Напередодні стало відомо, що жителька Херсонщини працювала секретаркою окупаційної адміністрації.

Також повідомлялося, що у Миколаєві затримали зрадника, який готував ракетний удар по будівлі СБУ.

Так, 3 липня стало відомо, що у Миколаєві судитимуть місцевого жителя за державну зраду, пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.

Тетяна Каптур

Поділитися