11 грудня 2023 р. 12:44

Британія вирішила придбати для ЗСУ тральники, які розміновуватимуть Чорне море

Фото: Радіо Свобода

(Фото: Радіо Свобода)

Велика Британія та Норвегія очолять нову Коаліцію морських сил і засобів, яка постачатиме кораблі та транспортні засоби для посилення спроможності України діяти на морі.

Як повідомляє пресслужба британського уряду, міністр оборони Ґрант Шаппс підтвердив закупівлю двох тральники для ВМС ЗС України, пише "Радіо Свобода".

"Нова коаліція надасть довгострокову підтримку Україні, включаючи навчання, обладнання та інфраструктуру для посилення безпеки в Чорному морі. Два тральники Королівського військово-морського флоту передаються зі складу ВМС Великої Британії до складу Збройних сил України (ЗСУ) з метою посилення спроможності України діяти на морі", – йдеться у повідомленні.

Йдеться про закупівлю двох протимінних кораблів класу Sandown через Британське експортне фінансування у зв'язку з тим, що Велика Британія і Норвегія започатковують нову коаліцію морських сил і засобів.

Як зауважують в уряді Британії, окрім нової ініціативи, міністр оборони підтвердить подальші деталі військової підтримки України з боку Великої Британії.

Посилення морських спроможностей ЗСУ, зокрема протидія загрозі від російських морських мін, допоможе відновити морський експорт України, зауважує Лондон.

"Я хотів би подякувати Великій Британії за ініціативу створення цієї коаліції та за те, що сьогодні тут, у Лондоні, було проведено запуск "Коаліції морської спроможності". Захист України важливий для євроатлантичної безпеки», – сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам, додавши, що це довгостроковий проєкт, а підтримка вимагатиме багато роботи протягом багатьох років.

Норвегія братиме участь у керівництві новоствореною коаліцією, до якої, як очікується, приєднаються кілька країн.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна домовилася з партнерами про отримання військових кораблів для забезпечення безпеки суден у "зерновому коридорі" у Чорному морі, а Одеський регіон буде захищений додатковими системами протиповітряної оборони.

Кирило Бойко

Поділитися