22 червня 2023 р. 17:37

Понад 35 тисяч таблеток для знезараження питної води видано на півдні України

Фото ілюстративне: Укрінформ

(Фото ілюстративне: Укрінформ)

Понад 23 тисячі таблеток для знезараження питної води видано на постраждалих внаслідок підтоплення через руйнацію Каховської ГЕС територіях.

Як повідомили в пресслужбі МОЗ, засоби для дезінфекції води видають фахівці центрів контролю та профілактики хвороб.

Ще 12774 тисячі таблеток передано до підприємств, які забезпечують населення питною водою та об’єктів критичної інфраструктури постраждалих областей. 

Таблетки знищують хвороботворні мікроорганізми, які  можуть викликати гострі кишкові інфекції. 

Видача засобів для знезараження питної води відбувається централізовано, створені спеціальні інструкції щодо використання бактерицидних засобів. 

Отримати таблетки для знезараження питної води також можна і за особистим зверненням — у центрах контролю та профілактики хвороб. Для цього потрібно звернутися до місцевого ЦКПХ або до оперативного штабу з ліквідації наслідків (0 800 101 102). 

Вода, яка наразі централізовано подається або підвозиться населенню, а також бутильована вода, відповідає державним санітарним правилам та нормам і є безпечною для споживання. 

Щонайменше 30% проб води, відібраних з поверхневих водойм Херсонської, Одеської та Миколаївської областей, не відповідають гігієнічним нормам — тому купання у ній та використання такої води для господарських потреб заборонено.

Наразі у Дніпрі зберігається перевищення завислих речовин та заліза, - повідомили в пресслужбі Херсонської ОВА. 

Екологи провели чергове дослідження якості води. Проби були відібрані в районі Антонівського залізничного мосту. 

Результати показали перевищення заліза загального в 2,4 раза, завислих речовин - у 1,36 раза. 

Розчинений кисень в нормі і складає 6,00 мг/дм3. Проте біологічне споживання кисню у 2,1 раза більше за гранично допустиме.

Володимир Шкаєв

Поділитися