22 грудня 2022 р. 12:29

Представники ООН поспілкувались із херсонськими прокурорами

Фото: Херсонська обласна прокуратура / facebook

(Фото: Херсонська обласна прокуратура / facebook)

Представники Моніторингової Місії ООН із прав людини в Україні зустрілись та поспілкувались із керівництвом Херсонської обласної прокуратури.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Моніторингова місія ООН займається документацією випадків порушення прав людини та гуманітарного права. Пріоритет у документуванні – вбивства цивільних осіб та порушення прав дітей.

Інформацію представники місії збирають не тільки з відкритих джерел, а й безпосередньо від потерпілих або свідків таких злочинів. Після завершення візитів, доповіді про встановлені факти порушення прав людини передаються до Офісу генерального прокурора для опрацювання.

Подальшою метою місії є інформування міжнародної спільноти про вчинені під час воєнного конфлікту злочини, а також сприяння у притягненні винних до кримінальної відповідальності.

Наразі такі місії працюють у Харківській та Запорізькій областях. Представники ООН планують здійснити візити й на деокуповану частину Херсонщини. Це й стало приводом для зустрічі представників моніторингової місії з херсонськими прокурорами.

Заступник керівника Херсонської обласної прокуратури Олександр Михалік повідомив про готовність до взаємодії, але з урахуванням обмежень, передбачених чинним кримінальним процесуальним законодавством України. Також він розповів про проблеми та виклики, що постають сьогодні перед прокурорами.

Представники різних міжнародних організацій та окремих країн відвідують деокуповані території України та мають змогу безпосередню бачити результати російської збройної агресії, ознайомлюючи з побаченим та почутим від людей, що пережили окупацію, міжнародну спільноту.

Так, минулого тижня херсонські "Пункти Незламності" відвідали представники ООН Мартін Гріффітс та Деніз Браун. До цього вони відвідали Миколаївщину.

Наприкінці листопада Віцемаршалка Сейму Польщі Малгожата Гошєвська відкрила медичний пункт у смт Високопілля.

Руслан Ласкус

Поділитися