05 грудня 2022 р. 08:59

Одещина повертається до стабілізаційних вимкнень електроенергії

Фото: Бізнес.Цензор

(Фото: Бізнес.Цензор)

ДТЕК Одеські електромережі повідомляє, що відсьогодні, 5 грудня, після майже місяця екстрених вимкнень електроенергії в регіоні знов діятиме режим стабілізаційних вимкнень.

Це означає, що відсьогодні енергетики планують повернутися до використання графіків, що розробили раніше. 

Втім в ДТЕК зазначили, що  ситуація в енергосистемі лишається складною. 

Тому просимо з розумінням поставитися до можливих відхилень, які можуть виникати для балансування енергосистеми. Робимо все можливе, щоб їх було якомога менше, - йдеться в повідомленні.

Йдеться про графік, що передбачає попередні розподілення споживачів на три групи. Як й раніше, відповідно до днів тижня будуть змінюватися часові проміжки. Для кожної з груп ці проміжки часу вимкнень не повинні перевищувати чотирьох годин.

Втім у ДТЕК радять поки утриматись від використання ліфтів, чи вмикання у розетки багатьох електроприладів одразу після вмикання світла. 

Ситуація впродовж дня може змінюватись тож у разі екстрених вимкнень електроенергії, які можуть тривати понад добу в Одесі створена громадська платформа взаємодопомоги.

Працює вона так:

  • Якщо вам потрібна екстрена допомога через відключення світла (зарядити телефон, отримати доступ до Інтернет тощо) – заповніть ось цю форму
  • Якщо ви готові надати допомогу тим, кому зараз важче (гаряча вода, вільна розетка, Інтернет тощо) – заповніть наступну форму

Всі результати автоматично потраплятимуть до ось цієї онлайн-таблиці й кожен користувач зможе їх побачити.

Режим екстрених вимкнень електроенергії впровадили 16 листопада. До того 15 листопада, в Одеській області була зареєстрована найдовша повітряна тривога за увесь час повномасштабного вторгнення рф. Вона тривала майже 6 годин з 12:33 до 18:18 й була викликана масованим обстрілом російською армією всієї території України. Ці обстріли торкнулися навіть Молдови та Польщі.

Зранку 17 листопада російські загарбники завдали ракетного удару по Одещині. Постраждав інфраструктурний об'єкт.

Після цього ситуація з енергопостачання в регіоні залишалася напруженою. Енергетики кілька разів повідомляли про  повернення до стабілізаційних вимкнень, але за кілька годин повертались до екстрених

В Одесі масштабні проблеми з електроенергією торкнулися електротранспорту. 30 листопада другий день поспіль не вишли на маршрути трамваї та тролейбуси в Одесі. В мерії пояснили це намаганням заощадити електроенергію. Того ж дня під час сесії міської ради Одеський міський голова Геннадій Труханов пояснив, що електроенергію, яку заощаджують завдяки не працюючому електротранспорту в першу чергу місто витрачає на забезпечення лікарень та об'єктів критичної інфраструктури, зокрема котельних.

Між тим, за даними видання Nikkei Аsia, турецька компанія Karpowership повідомила, що веде переговори про відправлення своїх "Рowerships" в Україну для постачання електроенергії, оскільки росія посилює атаки на цивільну інфраструктуру. Судна такого типу можуть виробляти електроенергію, використовуючи мазут або природний газ, тобто фактично є плавучими генераторами. Трохи пізніше про схожу ініціативу оголосила німецька компанія Siemens

Кирило Бойко

Поділитися