01 грудня 2022 р. 21:13

Міністерка оборони Іспанії та міністр оборони України відвідали Одесу

Фото: Ukraine Media Center Odesa

(Фото: Ukraine Media Center Odesa)

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес сьогодні, 1 грудня, відвідала Одесу. Під час візиту їй довелось перечекати повітряну тривогу в одному зі сховищ.

Як повідомила міністерка під час брифінгу, наразі Іспанія та інші країни Північно-атлантичного альянсу готові ще надати Україні системи ППО. Маргарита Роблес наголосила, що в НАТО вважають дуже важливим надання систем протиракетної та протиповітряної оборони. Але це те питання, яке потребує "конфіденційності та виваженості", – підкреслила вона.  

Міністр оборони України Олексій Резніков, який також перебував сьогодні в Одесі, зазначив, що міністерство оборони постійно веде переговори із країнами-операторами систем С-300. В першу чергу мова йде про замовлення й постачання самих ракет, бо в Україні вони не виробляються.

Також Олексій Резніков зазначив, що запрошував до України колег і з інших країн задля вивчення ними практики використання росіянами іранських дронів-камікадзе проти мирного населення та критичної інфраструктури України.

Я кажу їм, що завтра під час їхнього улюбленого футбольного матчу, може прилетіти іранський дрон та нанести удар по стадіону. Тому що росія активно застосовує терористичні практики проти мирного населення. Й використання іранських дронів в Україні це саме тестування відповідної тактики для майбутніх атак, - зазначив міністр.

Він також наголосив, що хоча сьогодні війна здебільшого ведеться танками та артилерією – в майбутньому їх замінять саме безпилотні апарати.

Зараз шаленими темпами розвиваються дрони. Ударні, морські, дрони-камікадзе, дрони, що допомагають евакуювати поранених... Війна в Україні стала таким собі тестом для безпілотних апаратів. До речі їхнє застосування рятує життя військовослужбовців, - наголосив Олексій Резніков.  

Зазначимо, що російські війська вдаються наразі до тактики винищення критичної інфраструктури України. Зокрема наносячи удари по енергетичним об'єктам намагаючись позбавити країну енергопостачання. Втім країні вдається відновлювати електропостачання. Так міський електротранспорт Одеси зранку 1 грудня знов вийшов на маршрути, хоча в регіоні продовжує діяти екстрений режим вимкнення світла.  

 Одеський міський голова Геннадій Труханов пояснював, що електроенергію, яку заощаджують завдяки не працюючому електротранспорту, в першу чергу місто витрачає на забезпечення лікарень та об'єктів критичної інфраструктури – зокрема котельних.

Ввечері 29 листопада прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав операторів систем розподілу електроенергії домогтися більш збалансованого графіка вимкнень з тим, щоб давати світло в домівки громадян по 5-6 годин на день.

Між тим, за даними видання Nikkei Аsia, турецька компанія Karpowership повідомила, що веде переговори про відправлення своїх "Рowerships" в Україну для постачання електроенергії, оскільки росія посилює атаки на цивільну інфраструктуру. Судна такого типу можуть виробляти електроенергію, використовуючи мазут або природний газ тобто фактично є плавучими генераторами.

Кирило Бойко

Поділитися