13 грудня 2022 р. 10:34

ДТЕК повідомила про відновлення електропостачання для всіх жителів Одещини

Фото: ДТЕК

(Фото: ДТЕК)

Електропостачання відновлено для всіх жителів Одеської області станом на понеділок 12 грудня, але в регіоні зберігається режим екстрених вимкнень електроенергії.

Про це повідомили в пресслужбі компанії ДТЕК. 

Ситуація, за даними компанії, ускладнена аваріями через перевантаження електромереж. Тож наразі в Одесі та області цілодобово працюють 206 ремонтних бригад ДТЕК, щоб ліквідовувати аварії. В першу чергу ремонтують там, де найбільше споживачів або де більше доби немає світла.

Енергетики закликають споживачів витягнути з розеток всі енергоємні прилади, а після відновлення електропостачання - не вмикати їх одночасно.

Між тим міський транспорт в Одесі вже тиждень поспіль не виходить на маршрути через нестачу енергопостачання.

Зазначимо, що у своєму щовечірньому зверненні до мешканців області голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко заявив, що в подальшому оприлюднювати інформацію щодо відновлення електропостачання ОВА буде дуже обмежено. 

За словами голови адміністрації така позиція викликана тим, що ворог використовує такі повідомлення для нанесення повторних ударів по енергосистемі регіону. 

Втім у пресслужбі державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" повідомили що  13 грудня о 1:09 підключили до електромережі останній енергоблок-"тисячник"  тобто потужністю 1 тисяча МВт и наразі триває набір потужності. 

Таким чином, енергосистема отримала додаткову тисячу МВт електроенергії. Зараз всі дев'ять енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, розташованих на підконтрольній Україні території, працюють на максимальній наявній потужності.

Ще шість енергоблоків-"тисячників" тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції зупинені. Їхнє включення блокується окупантами. ЗАЕС продовжує постійно споживати близько 100 МВт на власні потреби від енергосистеми України.

За даними ДСНС в Одеській області впродовж доби в місті сталися дев'ять пожеж та ще п'ять в області. 

Як мінімум дві пожежі пов'язані із електрикою. Так в селі Крижанівка на вулиці Приморській. 12 грудня горіло спорт-кафе. Пошкоджені 50 квадратних метрів закладу. Загиблих та постраждалих немає. Причина пожежі - коротке замкнення електромережі. 

В Одесі на вулиці Боровського ймовірно через аварійний режим роботи електрообладнання сталася пожежа в кімнаті на другому поверсі двох поверхової виробничої будівлі. Загиблих та постраждалих немає.

А внаслідок вибуху в квартирі на 19 поверсі 25 поверхового житлового будинку по вулиці Академіка Сахарова в селі Ліски Одеського району сталось руйнування фасадної стіни та вікна без послідуючого займання. За місцем виклику загиблих та постраждалих немає.

Кількість пожеж у електрогосподарстві Одеській області з 1 листопада сягнула 111, що на 40% більше ніж у аналогічний період минулого року. 

Кирило Бойко

Поділитися