25 листопада 2022 р. 16:26

Документатори злочинів рф зафіксували понад 30 випадків мінування акваторії Чорного моря

Фото: ВМС Болгарії

(Фото: ВМС Болгарії)

З початку повномасштабної війни рф проти України російські військові ймовірно замінували акваторію Чорного моря, що створює значну небезпеку міжнародному судноплавству та використовується агресором як засіб військово-екомічного тиску. Морські міни зриває з кріплень та прибиває до узбережжя в Одеській області, де вони вибухають самостійно чи знешкоджуються українськими вибухотехніками. Наразі в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» задокументовано 33 епізоди щодо спрацювання ймовірно російських морських мін, зокрема з шістьма загиблими цивільними людьми, які знехтували забороною купання на пляжах.

У рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» наразі задокументувала 33 епізоди, коли ймовірно російські морські міни вибухали самостійно чи знешкоджувалися українськими вибухотехніками біля чорноморського узбережжя Одеської області (переважно це відбувається після штормів).

Останній такий епізод зафіксовано 8 листопада 2022 року, коли Сили оборони підірвали якірну міну, яку зірвало з якоря та принесло до берега в Одеській області через штормову погоду. Ймовірно саме міни стали причиною загибелі 6 цивільних людей, які знехтували забороною купання на пляжах. Останній зафіксований такий випадок стався 14 серпня 2022 року, коли у селищі Затока Білгород-Дністровського району під час купання в прибережних водах від підриву на невстановленому вибуховому пристрої загинули троє чоловіків, також поранення від вибуху отримали чоловік та жінка, які перебували поряд на узбережжі.

Варто зазначити, що ймовірно російську морську міну виявлено та знешкоджено турецькими саперами у Босфорській протоці. 26 березня 2022 року турецька влада була вимушена припинити рух суден через протоку Босфор внаслідок виявлення міни старого зразку у її водах. Також Військово-морські сили Болгарії знищили міну, яка дрейфувала за 50 кілометрів від узбережжя неподалеку від міста Варна. Морську міну, що дрейфує, виявили в румунських територіальних водах - на відстані приблизно 2 морських миль від узбережжя Румунії, навпроти курорту Ефоріє. Водолазна група Військово-морських сил Румунії перевезла міну в безпечне місце та знищила вибухом.

Про ймовірне мінування військовими рф акваторії Чорного моря в районі острова Зміїний, де проходить маршрут з Босфору до портів України, та мінування району Чорного моря, який прилягає до гирла Дунаю, стало відомо у березні 2022 року.

Хоча, як зазначив керівник військових програм українського Центру глобалістики «Стратегія ХХI» Павло Лакійчук:

«росіяни блокаду Чорного і Азовського морів почали ще до вторгнення. Я підозрюю, що операція з мінування фарватерів та транспортних коридорів, які направлені до наших портів, була здійснена ще тоді».

Для мінування морських шляхів у Чорному морі рф використовувала боєприпаси, захоплені з військових складів під час окупації Криму 8 років тому. 29 березня 2022 року про мінування акваторії Чорного моря військовими рф та спроби звинуватити в цьому Україну заявило МЗС України.

Варто зазначити, що в соціальних мережах почали ширитись фейки, що нібито акваторію Чорного та Азовського морів замінувала Україна, а не росія. Команда Vox Check дослідила, що фейк про замінування Україною Чорного та Азовського морів - це типова російська інформаційна атака, ціль якої підірвати довіру країн Чорноморського регіону до України. 

«Однак підрахувати кількість дрейфуючих мін під час шторму неможливо. Знати, скільки дрейфує мін, може лише той, хто їх встановив», зазначають дослідники. Андрій Клименко, керівник проєкту «Інститут Чорноморських стратегічних досліджень» та головний редактор BlackSeaNews, назвав ці дії прикриттям росією власних злочинів.

Раніше Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України", у рамках глобальної ініціативи "Трибунал для Путіна" впродовж жовтня 2022 року задокументувала сім нових епізодів воєнних злочинів рф на Одещині. 

Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" спільно з громадською організацією "Агентство економічного розвитку", в рамках глобальної ініціативи "Трибунал для Путіна" нарахували 199 нових епізодів ймовірно скоєних міжнародних злочинів за місяць повномасштабної російсько-української війни на Миколаївщині. 

Публікація підготовлена Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України у межах реалізації глобальної ініціативи «Трибунал для путіна».

Ірина Семенюта

Поділитися