16 червня 2021 р. 21:22

В Одеській області планують утворити 10 виборчих округів

В Одеській області планують утворити 10 виборчих округів

Центральна виборча комісія розробила та виносить на громадське обговорення проєкт переліку територіальних виборчих округів (ТВО), які повинні бути утворені відповідно до статті 27 Виборчого кодексу України для належного адміністрування виборів.

В комісії зазначили, що на сьогодні для проведення загальнодержавних виборів територію України поділено на 225 територіальних виборчих округів. Такий поділ буде чинним до закінчення повноважень народних депутатів IX скликання та використовуватиметься під час проміжних виборів народних депутатів України у мажоритарних виборчих округах.

Новий поділ на округи почне застосовуватись під час наступних загальнодержавних виборів, що відбуватимуться за пропорційною системою з відкритими регіональними списками. Отже, висування кандидатів у народні депутати України відбуватиметься за списками політичних партій, які формуються у виборчих регіонах, що повністю збігаються з межами областей. А територіальні виборчі округи використовуватимуться лише для адміністрування виборів.

В Одеській області зокрема створять 10 округів:

  • №107 об'єднає всі громади Березівського району з центром в Березівці;
  • №108 об'єднає всі громади Білгород-Дністровського району (центр місто Білгород-Дністровський);
  • №109 об'єднає всі громади Болградського району (центр Арциз);
  • №110 об'єднає всі громади Ізмаїльського району (центр Ізмаїл);
  • №111 об'єднає Київський, Малиновський райони міста Одеса (центр Одеса);
  • №112 об'єднає Приморський, Суворовський райони міста Одеса;
  • №113 об'єднає Біляївську міську громаду, Теплодарську міську громаду, Чорноморську міську громаду, Южненську міську громаду, Авангардівську селищну громаду, Великодолинську селищну громаду, Доброславську селищну громаду, Овідіопольську селищну громаду, Таїровську селищну громаду, Чорноморську селищну громаду, Великодальницьку сільську громаду, Вигодянську сільську громаду, Визирську сільську громаду, Дальницьку сільську громаду, Дачненську сільську громаду, Красносільську сільську громаду, Маяківськау сільську громаду, Нерубайську сільську громаду, Усатівську сільську громаду, Фонтанську сільську громаду, Яськівську сільську громаду (центр Одеса);
  • №114 об'єднає Балтську міську громаду, Кодимську міську громаду, Зеленогірську селищну громаду, Любашівську селищну громаду, Савранську селищну громаду, Слобідську селищну громаду, Піщанську сільську громаду (центр Балта);
  • №115 об'єднає Ананьївську міську громаду, Подільську міську громаду, Окнянську селищну громаду, Долинську сільську громаду, Куяльницьку сільську громаду (центр Подільськ);
  • №116 об'єднає всі громади Роздільнянського району (центр Роздільна).

Як зазначив в коментарі ІзбірКому голова Одеської обласної організації "Комітету виборців України" Анатолій Бойко, організація підтримує такий поділ округів.

"Ми вітаємо формування округів на постійній основі, бо це дозволить зробити виборчий процес більш прогнозованим, та надає можливість потенційним його учасникам підготуватись до виборів. Також позитивно те, що округи збігаються із межами районів. При цьому те, що центр округу №109 пропонується не в Болграді, а в Арцизі. Це логічно та оптимально з точки зору логістики", - зазначив Анатолій Бойко..   

Нагадаємо, Київський районний суд Одеси визнав голову дільничної комісії винним підкупі виборців та засудив на п'ять років позбавлення волі, заборонивши займати посади та займатися діяльністю, пов`язаною з роботою виборчих комісій, комісій референдуму, утворених у порядку, передбаченому виборчим законодавством України на такі ж п'ять років.

Про затримання голови комісії та замовника підкупу Офіс генерального прокурора повідомив у жовтні 2020 року. За даними слідства, голова дільничної виборчої комісії разом зі спільником одержали 43,5 тисяч доларів США за списки осіб, які на їх вимогу будуть голосувати за конкретних кандидатів однієї з політичних партій на виборах.

У березні 2021 року проміжні місцеві вибори депутатів сільських рад відбулися в п'яти районах Одеської області.  

Поділитися