30 липня 2021 р. 12:37

Міжнародні організації впливають на виборчі процеси в Україні краще, ніж вітчизняні

Міжнародні організації впливають на виборчі процеси в Україні краще, ніж вітчизняні

Українські експерти з політичних технологій вважають, що негативний вплив міжнародних організацій на виборчі процеси в країні практично відсутній. А характеризуючи українські організації, про такий вплив зазначають до 14% опитаних.

Такі результати експертного опитування, здійсненого дослідницькою компанією «Active Group» у липні 2021 року в рамках Літнього Форуму політтехнологів, політологів та політичних консультантів.

Серед міжнародних організацій найбільш відомими є Рада Європи (93%), Венеціанська комісія (88,4%), Європейська комісія (88,4%), Національний демократичний інститут (83,7%) та Міжнародний Республіканський інститут (83,7%).

Серед тих, хто, на думку експертів, здійснює найбільш позитивний вплив на виборчі процеси, Координатор проектів ОБСЄ (56,1%), Міжнародний Республіканський інститут (45,2%) та Венеціанська комісія (43,9%). Водночас респонденти зазначили, що жодна  установ чи організацій не чинять істотного негативного впливу.

Вплив українських організацій на виборчі процеси оцінено як менш позитивний у порівнянні з міжнародними структурами. На думку експертів, найбільший вплив (як позитивний, так і негативний) на виборчі процеси чинять наступні українські організації: Громадянська мережа «ОПОРА» (55,8% – позитивний вплив, 14% – негативний вплив), Рух «ЧЕСНО» (51,2% – позитивний вплив, 9,3% – негативний вплив) та Комітет виборців України (46,5% – позитивний вплив, 7% – негативний вплив).

Кожен п’ятий (20%) опитаний експерт сказав, що частими є ситуації, коли представники міжнародних організацій підтримували певного політика або певну політичну силу (а не чесність виборів загалом, як вони декларують), а ще 2,2% – що міжнародні організації тільки так і роблять. 42,2% вважають, що таке трапляється час від часу. Кожен третій опитаний (31,1%) жодного разу не стикався із фактами підтримки певного політика чи політичної сили міжнародними структурами.

Дослідження думки політичних експертів проводилось компанією «Active Group» 11 липня 2021 року методом CAPI (інтерв’ю face-to-face) у рамках Літнього Форуму політтехнологів, політологів та політичних консультантів. В опитуванні взяли участь люди, що працюють в усіх областях України, а також у проектах національного масштабу. Загалом опитано 51 експерта.

Поділитися