18 червня 2021 р. 09:46

Майже кожен другий українець підтримує ідею змінити президента та парламент

Майже кожен другий українець підтримує ідею змінити президента та парламент

Майже кожен другий українець підтримує ідею проведення дострокових виборів президента України та народних депутатів України. 

Такі результати соціологічного дослідження «Всеукраїнський омнібус», проведеного дослідницькою компанією «Active Group» у травні 2021 року.

Відповідаючи на запитання «Чи підтримали би ви ідею дострокових виборів Верховної Ради України?», 55% респондентів відповіли ствердно. З них 21,5% обрали відповідь «так», 33,5% – «скоріше так». Натомість 17,1% опитаних відповіли «скоріше ні», ще 10,1% – «точно ні», а 17,8% респондентів не визначилися з відповіддю.

За віковим розподілом, серед категорії 40-49 років на 43,7% більше тих, хто виступає за дострокові вибори, ніж проти них. У категорії 30-39 років таких опитаних лише 16,1%. 

Щодо дострокових виборів Президента України, то їх проведення підтримують 47% респондентів. З них 22% упевнені, що вибори треба проводити, а 25% відповіли, що скоріше треба. 19,7% опитаних сказали, що дострокові вибори скоріше не потрібні, а 18,1% – що точно не потрібні. Не визначилися із відповіддю 15,2% респондентів.

Найменше тих, хто підтримає ідею проведення дострокових президентських виборів, серед молоді 18-29 років. Кількість респондентів цієї групи, що виступають проти виборів, перевищує кількість тих, хто за вибори, на 13,1%. У всіх інших вікових категоріях ситуація протилежна: переважає кількість тих, хто підтримує ідею дострокових президентських виборів. Зокрема, у групі 50-59 років така перевага складає найбільше – 20%.

Жителі міст найменше підтримують ідею проведення дострокових президентських виборів: кількість тих, хто за вибори, переважає кількість тих, хто проти, на 5,9%. Серед жителів сільської місцевості, аналогічна цифра складає 17,3%.

Також респондентів запитали, чи підтримують вони ідею проведення дострокових виборів Місцевих рад. Ствердно відповіли 41,1% опитаних. З них 14,1% обрали відповідь «так», 27% – «скоріше так». Не бажають дострокових місцевих виборів 33,9% респондентів: 19% відповіли «скоріше ні», 14,9% – «точно ні». Ще чверть опитаних не визначилися із відповіддю.

Отже, найбільше українці підтримають ідею дострокових виборів до Верховної Ради України. Перевага відповідей «так», над відповідями «ні» склала 27,8%. Утричі менша ця цифра для ідеї щодо дострокових виборів Президента – 9,1%. Найменше підтримки має ідея виборів до Місцевих рад – різниця «за-проти» становить 7,3%.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія розробила та виносить на громадське обговорення проєкт переліку територіальних виборчих округів (ТВО), які повинні бути утворені відповідно до статті 27 Виборчого кодексу України для належного адміністрування виборів.

Київський районний суд Одеси визнав голову дільничної комісії винним підкупі виборців та засудив на п'ять років позбавлення волі, заборонивши займати посади та займатися діяльністю, пов`язаною з роботою виборчих комісій, комісій референдуму, утворених у порядку, передбаченому виборчим законодавством України на такі ж п'ять років.

Про затримання голови комісії та замовника підкупу Офіс генерального прокурора повідомив у жовтні 2020 року. За даними слідства, голова дільничної виборчої комісії разом зі спільником одержали 43,5 тисяч доларів США за списки осіб, які на їх вимогу будуть голосувати за конкретних кандидатів однієї з політичних партій на виборах.

У березні 2021 року проміжні місцеві вибори депутатів сільських рад відбулися в п'яти районах Одеської області.  

Поділитися