12 жовтня 2021 р. 12:42

Кароліно-Бугазька виборча комісія закінчила розглядати заяви кандидатів

Кароліно-Бугазька виборча комісія закінчила розглядати заяви кандидатів

Термін розгляду заяв кандидатів у депутати та на посаду сільського голови на повторних виборах в Затоці і Кароліно-Бугазі завершився опівночі 11 жовтня.

Про це повідомив голова сільської територіальної ізбірате6льной комісії Олексій Байрак, повідомив інтернет-ресурс "Затока Инфо"

«Комісія 11 жовтня працювала в штатному режимі до півночі, оскільки це був останній день, коли зареєстрована особа в якості кандидата могла відмовитися від реєстрації та відкликати свою кандидатуру», - повідомив Олексій Байрак.

Зазначимо, що двоє кандидатів скаржилися на дії комісії. Так, Одеський окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував рішення територіальної виборчої комісії, яка відмовилася реєструвати голову Білгород-Дністровської районної ради Григорія Мельниченка кандидатом на пост голови Кароліно-Бугазькій сільської ради.

Раніше виборча комісія відмовила йому та колишньому секретареві Затоківської селищної ради Юрію Чередниченку в реєстрації кандидатами. 

Нагадаємо, Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія з 21 вересня 2021 року проводила прийом документів від осіб, які виявили бажання балотуватися в депутати сільської ради та на посаду Кароліно-Бугазького сільського голови на повторних виборах, які відбудуться 31 жовтня 2021 року. 

Центральная виборча комісія затвердила зміни в складі Білгород-Дністровської районної територіальної виборчої комісії та Одеської районної територіальної виборчої комісії. 

Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія Білгород-Дністровського району Одеської області ухвалила рішення про призначення повторних виборів депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради.

Верховний Суд України у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду задовільнив позов фізичних осіб, депутата Кароліно-Бугазької сільської ради в Білгород-Дністроському районі Одеської області, Кароліно-Бугазького сільського голови до Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії.

У лютому 2021 року Центральна виборча комісія розглянула скаргу щодо бездіяльності Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії та звернулася до профільного Комітету Верховної Ради України щодо законодавчого врегулювання проблемних питань. 

Комісія зауважила, що враховуючи судові рішення, повинна вжити в межах компетенції всіх можливих заходів для забезпечення ефективного відновлення порушених виборчих прав субʼєктів звернення.

При цьому ЦВК зазначила, що її обсяг законодавчо визначених повноважень є обмеженим, що з урахуванням частини другої статті 19 Конституції України та частини другої статті 3 Закону, унеможливлює вихід Комісії за межі своєї компетенції та перебирання на себе функцій законодавчої чи судової влади. Крім того, Комісія не може вчиняти дії та приймати свої акти всупереч рішенням судів, які набрали законної сили, зокрема з власної ініціативи скасовувати рішення Кароліно-Бугазької ТВК чи зобов’язувати Кароліно-Бугазьку ТВК вчиняти певні дії, що стосуються цього ж предмету спору, враховуючи рішення Одеського окружного адміністративного суду від 23 грудня 2020 року у справі та постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду від 29 січня у цій же справі.

16 січня Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження всього складу Кароліно-Бугазької сільської ТВК.

Раніше Центральна виборча комісія зобов'язала Кароліно-Бугазьку сільську територіальну виборчу комісію Білгород-Дністровського району почати прийом документів від кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського голови і відкрити спеціальний рахунок для прийому заставної суми. Комісія визнала протиправною бездіяльність сільської ТВК щодо невідкриття спеціального рахунку для внесення грошової застави та нерозміщення його реквізитів у визначений законодавством спосіб.

Окрім того, Комісія звернулася до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у скарзі і постанові ЦВК фактів та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування.

А до цього ЦВК зобов'язав сільський виборчком визнати минулі вибори 25 жовтня такими, що не відбулися. Після чого була сформована нова ТВК, і повторні вибори призначені на 7 лютого.

Центральна виборча комісія 1 грудня достроково припинила повноваження всього складу Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії. 

Поділитися