15 січня 2020 р. 17:26

Заставу для охочих обиратися в міські голови Одеси збільшили майже в 40 разів

Заставу для охочих обиратися в міські голови Одеси збільшили майже в 40 разів

Виборчий кодекс, підписаний у грудні Володимиром Зеленським, разом зі зміною виборчої системи регулює і цілу низку інших питань, зокрема щодо застав кандидатів та партій на виборах всіх рівнів.

Як повідомляють аналітики громадського руху ЧЕСНО, якщо суттєвих змін у розмірах застав кандидатів у президенти та до парламенту не відбулося, то заставу у місцеві ради підняли майже в 40 разів у порівнянні із місцевою кампанією 2015 року.

На таке зростання вплинуло одразу два чинники: зміна формули розрахунку, яка збільшує розмір застави рівно у 10 разів (чотири мінімальні заробітні плати на кожні 10 тисяч виборців; попередня формула цю ж кількість зарплат на кожні 100 тисяч виборців), а з 2015 року мінімальна заробітна плата у гривневому еквіваленті зросла в чотири рази.

Таким чином бажаючи стати Одеськім міським головою доведеться сплатити 1 мільйон 304 тисячі гривень. 

Така формула є актуальною для: кандидатів у міські голови в облцентрах та містах із кількістю виборців від 90 тисяч і більше; для партій, які реєструватимуть свої списки до обласних рад, міських рад у облцентрах (у т.ч. столиці) й містах із кількістю виборців від 90 тисяч і більше. 

У теорії грошова застава є своєрідним підтвердженням серйозності намірів учасників виборчого процесу. Крім цього, це превентивний механізм, який має зменшити вплив на вибори технічних кандидатів, яких реєструють, щоб "відтягнути" голоси чи взяти участь у розподілі місць у виборчих комісіях. 

"На перший погляд, можна припустити, що пропонована велика застава унеможливить використання технічних кандидатів, однак це не так. За необхідності, ті суб’єкти виборчого процесу, які мають значні кошти, все одно можуть скористатися цією технологією. Разом із тим, здатність партії чи кандидата зібрати заставу справді має свідчити про його популярність серед виборців (хоча, часто це свідчить про фінансові можливості самого кандидата/кандидатів). Але важливо, аби розмір застави не був завеликим, інакше участь у виборах буде можливою лише для великих партій зі значними фінансовими резервами. В умовах нашої країни ці кошти партії отримують або від великого бізнесу, або від корупційних схем із освоєння бюджетних коштів", - впевнені аналітики.

Цікаво, що реєструючи списки кандидатів у Одеську міську раду партії сплатять 1 мільйон 304 тисячі гривень, натомість право висувати кандидатів в обласну раду буде коштувати вже більш ніж три мільйони. 

ІНФОГРАФІКА: ЧЕСНО. 

Поділитися