05 листопада 2020 р. 21:22

За два передвиборчих місяця в ЗМІ Одеської області зареєстрували 40 фейків

За два передвиборчих місяця в ЗМІ Одеської області зареєстрували 40 фейків

За період вересень-жовтень по Одеському регіону аналітики проєкту Infocrime Одеса проаналізували 13 тисяч 91 новину в 14 медіа та 532 дописи шести кандидатів на посаду міського голови.

Як зазначили аналітики проєкту, виявлено загалом 520 маніпуляцій, з них 40 фейків.

В більшості випадків маніпуляції та фейки стосувалися політики та виборів. Серед фейків приблизно 17% стосувалися коронавірусу, 10%-12% фейків засновані на російській пропаганді. 

«Я не знаю, які показники були перед місцевими виборами 2010 і 2015 років, але актуальні цифри мене вражають. І всі ці маніпуляції та фейки досягли своєї аудиторії - результати виборів це підтверджують. Тому висновків не буде, крім того, що необхідно продовжувати розвивати медіаграмотність виборців», - зазначив Регіональний представник в Інституті Масової Інформації (ІМІ) Павло Колотвін.

Нагадаємо, напередодні виборів одеські політики та провідні регіональні засоби масової інформації збільшили в сім разів кількість замовних матеріалів без належного маркування та в 3 рази загальну кількість маніпуляцій, у порівнянні з першим тижнем вересня.   

Раніше експерти Infocrime Одеса за вересень 2020 проаналізували 6 тисяч 990 повідомлень в 14 місцевих медіа та дописи в Facebook шести кандидатів на посаду міського голови.

Одеські фейсбук-спільноти включилися у передвиборчу боротьбу і поширювали матеріали із ознаками замовності, у тому числі, чорний піар. Про це стало відомо завдяки моніторингу одеських медіа, який проводять Ізбірком та Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України». 

Нагадаємо також, що перед місцевими виборами 2020 року в Одеській області стрімко зріс рівень медійного впливу опозиційних медіа та політиків в інформаційному просторі регіону. Такого висновку дійшли експерти Інституту масової інформації, за результатами свого дослідження. 

Маніпулятивні передвиборчі рейтинги постійно використовуються в українських загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, і кампанія 2020 року не стала винятком. 

Поділитися