16 жовтня 2020 р. 22:28

YouControl запустив передвиборчий сканер

YouControl запустив передвиборчий сканер

Розробники сервису YouControl зібрали дані про кандидатів в депутати та голови у інструменті "передвибочий сканер", який розмістили на своїй сторінці. 

За даними розробників, завдяки сканеру виборці матимуть змогу дізнатися: 

•  яке майно є у кандидата;

•  хто його союзники;

•  з яким бізнесом пов'язаний кандидат;

•  чи замішане його ім'я в корупції або інших "непевних" ситуаціях.

"Кращий спосіб підготуватися до голосування – заздалегідь вивчити якомога більше інформації про кандидата. І навіть якщо ви вже визначилися з уподобаннями, ще досить часу, щоб більше дізнатися про кандидатів. А ми підкажемо, як і де отримати об'єктивні відомості", - наполягають розробники.  

Як перевірити кандидата

Інструмент для перевірки фізичних осіб легко знайти на головній сторінці. Щоб дізнатися подробиці про будь-кого з кандидатів на майбутніх виборах, користувач має ввести його ПІБ в рядки пошуку. Через декілька секунд на екрані з'явиться досьє. На що в ньому звернути увагу?

Вибори пройдуть у 24 областях України, а також в 119 райрадах вперше після об'єднання районів в Україні. Їх перелік викладено в додатку до постанови Центральної виборчої комісії №176. Як не розгубитися перед вибором і зробити його максимально усвідомленим?

"В першу чергу, ми хочемо від політиків чесності. Тому почнемо з фактів. Припустимо, кандидат заявляє, що живе в невеликій квартирці на околиці. У розділі досьє "Нерухомість" ви побачите, якими об'єктами він володіє насправді (земельна ділянка, будинок тощо).

Сталість поглядів – важлива характеристика для політика. Блок досьє "ЦВК" дозволяє перевірити, до яких політичних партій він має відношення зараз і мав в минулому. Можна запросто відстежити, як змінювалися його політичні погляди та, відповідно, наскільки кандидат стійкий у своїх переконаннях.

Репутація – теж важливий аспект. Для її перевірки погляньте на згадки про політика в судових справах і виконавчих провадженнях (розділ досьє "Суди"). Тут ви побачите, в якій ролі він виступає: позивач, відповідач, а також якого роду справа розглядається. Податковий борг, корупційні скандали – все це також відіб'ється в досьє.

Податкова декларація– ще один виразний показник. Крім офіційно заявлених доходів, в ній вказуються члени сім'ї, бізнес-партнери та ті, хто володіє спільним майном.

До речі, щодо загального, і не тільки майна, але й інших зв'язків. Зв'язки з компаніями вказані у відповідному розділі досьє. Перейшовши в досьє компанії, можна побачити інших людей, які мають до неї відношення, а значить, – і до цікавого вам кандидата", - зазначають експерти.

Перевірка, за думкою авторів інструменту, даватиме можливість тверезо поглянути на обіцянки та гасла, що проголошують політики. Так, ви не зможете перешкодити їм використовувати всю маркетингову "мішуру" перед виборами. Але отримаєте у своє розпорядження об'єктивні дані для зваженого рішення, за кого віддати свій голос.

Нагадаємо, аналітики YouControl перевірили дані про великих платників опубліковані Державною фіскальною службою України в січні та визначили, що не всі з них «дожили» до вересня.

За даними аналітиків, з тих компаній, які є зараз активними, тобто не перебувають у процесі припинення, найбільша кількість зареєстрована в Києві — 732 юрособи.

З великим відривом як від столиці, так і від третього місця, йде Дніпропетровська область, яка є місцем прописки 141 юрособи. «Бронза» дісталась Київський області з 86 юрособами. П'ятірку замикають Одеська та Львівська області з 71 та 66 компаніями відповідно.

Поділитися