10 вересня 2020 р. 18:29

Сільські та селищні виборчі комісії Одещини утворили округи: зафіксовано процедурні порушення

Сільські та селищні виборчі комісії Одещини утворили округи: зафіксовано процедурні порушення

Територіальні виборчі комісії нижчого рівня в Одеській області (у громадах з кількістю виборців менше 10 тисяч)  утворили виборчі округи. 

Але, як свідчить моніторинг ОПОРИ, щонайменше дві з них зробили це з порушенням термінів.

Так, з семи сільських і двох селищних ТВК, охоплених моніторингом ОПОРИ в семи районах Одеської області, вчасно та без порушень утворили територіальні виборчі округи шість комісій. В усіх випадках, охоплених моніторингом, кількість депутатів у раді становить 22, відповідно, середня орієнтовна кількість багатомандатних округів на виборах до відповідних сільських та селищних рад становить 7, з допустимим відхиленням на один округ.  

Дві ТВК – Дальницька і Зеленогірська – утворили по вісім округів, шість ТВК – по сім округів (Суворовська, Миколаївська, Кароліно-Бугазька, Маяківська, Визирська, Степанівська).

Назва ТВК

Район

 

Кількість багатомандатних виборчих округів

Загальна кількість виборців

Орієнтовна кількість виборців, яка припадає на кожен депутатський мандат

Дальницька

Одеський

 

8

8458

384

Зеленогірська

Подільський

 

8

5962

271

Суворовська

Ізмаїльський

 

7

8635

392

Миколаївська

Березівський

 

7

6286

285

Кароліно-Бугазька

Білгород-Дністровський

 

7

4097

186

Маяківська

Одеський

 

7

8434

383

Визирська

Одеський

 

7

6759

307

Степанівська

Роздільнянський

 

7

5518

251

 

Багатомандатні виборчі округи на виборах до місцевих рад територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч мають включати приблизно однакову кількість виборців у відношенні до депутатських мандатів, які розподіляються у таких округах, при цьому допустимим є відхилення кількості виборців в окрузі на 15% (ч. 3 ст. 199 Виборчого кодексу України). Окрім того, межі багатомандатного виборчого округу не мають перетинати межі звичайних виборчих дільниць (ч. 4 ст. 199 Кодексу). А кількість виборців, що припадає на 1 депутатський мандат, не має перевищувати 15% від орієнтовної середньої кількості, яка визначається як результат ділення загальної кількості виборців на кількість місць у відповідній раді (ч. 7 ст. 199 Кодексу). 

Дальницька сільська ТВК утворила округи раніше встановленого Виборчим кодексом терміну: 3 вересня, тоді як відповідно до ч. 4 ст. 199 Виборчого кодексу України багатомандатні виборчі округи з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) утворюються відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів.

Крім того, ця ж ТВК утворила одномандатний округ з виборів сільського голови, тоді як згідно з ч. 3 ст. 200 Виборчого кодексу рішення про утворення єдиного сільського, селищного, міського виборчого округу не приймається.

Зеленогірська ТВК прийняла постанову №2 про утворення багатомандатних виборчих округів вчасно, 5 вересня, однак, як повідомляє спостерігач ОПОРИ, після завершення засідання комісія помітила помилку у додатку до постанови: невідповідність кількості мандатів кількості виборців. Того ж дня члени комісії провели ще одне засідання, на якому прийняли нове рішення про утворення багатомандатних виборчих округів, однак оформили його також постановою №2, із зазначенням часу прийняття – 16:00. У цій постанові ТВК змінила назву, а також кількість мандатів, які розподіляються у двох багатомандатних виборчих округах. Нова постанова №2 має назву «Про утворення багатомандатних виборчих округів з місцевих виборів депутатів Зеленогірської селищної ради Подільського району Одеської області». У ній встановлена кількість мандатів, які розподіляються в окрузі №1 (2 мандати) і в окрузі №5 (3 мандати). Кількість мандатів, які розподіляються в інших багатомандатних виборчих округах, залишилась без змін.

При цьому під час прийняття нової постанови ТВК не приймала рішення внести зміни до попередньої постанови №2, а також не приймала рішення скасувати її. Таким чином, обидві постанови комісії залишились чинними. Окрім того, ТВК порушила порядок нумерації постанов: нове рішення комісії мало бути оформлене постановою №3. Також в обох постановах Зеленогірської селищної ТВК порушено вимоги щодо оформлення змісту: відсутня мотивувальна частина – викладення обставин, які спричинили прийняття відповідного рішення. Згідно з ч.12 ст. 37 Виборчого кодексу рішення комісії набирає чинності з моменту його прийняття. Згідно з ч.14 цієї ж статті рішення комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов’язковим для виконання. Згідно з ч. 3 ст. 37 Кодексу рішення комісії з розглянутого питання письмово оформлюється у формі постанови, яка має містити: 1) найменування комісії, 2) найменування постанови, 3) дату, час, місце її прийняття та порядковий номер, 4) мотивувальну частину з посиланням на обставини, що зумовили розгляд питання на засіданні комісії, 5) посилання на конкретні положення нормативно-правових актів або постанови виборчої комісії вищого рівня, якими керувалась комісія, 6) резолютивну частину. А згідно з п.10.4 Порядку організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою ЦВК № 173 від 10.08.2020 року, прийняті виборчою комісією постанови повинні мати наскрізну послідовну нумерацію в межах одного календарного року», - пояснила Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Крім того, комісія, визначивши, що в окрузі №8 розподіляється один мандат, фактично визначила для цього округу іншу виборчу систему, визначену ч. 1 ст. 192 Виборчого кодексу для виборів місцевих рад територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч: «Вибори депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади. У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів». Таким чином, у багатомандатному окрузі не може розподілятися один мандат.

Увечері 9 вересня ТВК провела ще одне засідання, затвердивши постанову «Про внесення змін до додатку Постанови Зеленогірської селищної виборчої комісії Подільського району Одеської області №2 від 5 вересня 2020 року», якою змінила кількість мандатів у виборчих округах, виправивши зазначене вище порушення щодо розподілу мандатів в багатомандатному окрузі.

Криничненська сільська ТВК Болградського району провела засідання для утворення округів 7 вересня, тобто пізніше визначеного ч. 4 ст. 199 Виборчого кодексу України терміну. Окрім того, комісія так і не оформила своє рішення про утворення багатомандатних округів постановою, зафіксувавши утворення виборчих округів лише у протоколі засідання.

«Фактично це означає, що рішення про утворення багатомандатних виборчих округів не оформлено належним чином. Рішення територіальних виборчих комісій має оформлюватися постановою, і лише з питань поточної діяльності, наприклад, розподілу обов‘язків  між членами ТВК, комісія може приймати протокольні рішення», - зауважила Анастасія Матвієнко. Нагадаємо, що Болградська міська ТВК на Одещині утворила виборчі округи з порушенням термінів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися