08 травня 2020 р. 11:56

Вибори в Україні та світі: Захід відмовляється, а українці – готуються

Вибори в Україні та світі: Захід відмовляється, а українці – готуються

Восени, 25 жовтня, в Україні мають відбутися місцеві вибори. Проте в усьому світі через пандемію коронавірусу їх переносять на більш пізній термін. Однією з останніх країн, де мали відбутися вибори президента, відмовилася від їхнього проведення Польща.

Під час брифінгу у середу, 6 травня, заступник голови парламентської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що місцеві вибори в Україні обов’язково відбудуться восени цього року. За його словами, у найближчі пару тижнів Рада сформує план змін до Виборчого кодексу, після всіх процедур ці зміни винесуть на голосування до кінця червня.

«Фактично, до середини липня Верховна Рада виконає свою конституційну функцію і оголосить місцеві вибори там, де це робить Верховна Рада. В інших суб'єктах новостворених громад це зробить ЦВК ", - заявив Корнієнко.

Також про майбутні місцеві вибори днями заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак. За його словами, попри всілякі інсинуації про їхнє перенесення, скасування або неможливість проведення через брак коштів, вибори відбудуться 25 жовтня. 

Вчора, 7 травня, стало відомо, що президентські вибори у Польщі, які були призначені на 10 травня, вирішили перенести на більш пізній термін через пандемію коронавірусу. Про це з посиланням на правлячу партію «Право та справедливість» повідомило видання  Reuters.
Ще на початку пандемії виникли розбіжності через дату виборів: правляча партія наполягала на їхньому проведенні, а опозиція вимагала перенести та звинувачувала опонентів у тому, що ті політичну вигоду ставлять вище, ніж здоров’я громадян. Врешті решт, вибори перенесли, а їхню нову дату обіцяють оголосити якомога швидше..

Варто зазначити, що станом на сьогоднішній ранок у Польщі зареєстровано 15 тис. 47 випадків коронавірусної інфекції. Для порівняння, в Україні на сьогодні, 8 травня, - 14 тис. 195 випадків.

Ще у березні чимало країн у світі відмовилися від проведення виборів, серед них Іспанія, Велика Британія, Перу, Парагвай, Мальдіви, Бразилія та Колумбія. У цих країнах мали провести місцеві вибори. Також перенесли муніципальні вибори в Австрії, Аргентині, Тунісі, та Франція (2 тур). У Сполучених Штатах Америки, які наразі є лідером серед країн, де зареєстрована найбільша кількість інфікованих коронавірусом, перенесли праймеріз президентських виборів та місцеві вибори в окремих штатах.

Інфографіка: ОПОРА

В Одесі політики вже готуються до місцевих виборів, деякі з них вже зробили заяви, що балотуватимуться на посаду Одеського міського голови, зокрема, таку заяву зробив народний депутат Олексій Леонов. Проте у "Слузі народу" кажуть, що ще не визначилися з кандидатом від партії, хоча і вважають Леонова непоганою кандидатурою.

Поділитися