20 серпня 2020 р. 13:11

В трьох ТВК Одещини більше половини членів не прийшли на засідання й не набули повноважень

В трьох ТВК Одещини більше половини членів не прийшли на засідання й не набули повноважень

В Одеській області станом на ранок 20 серпня в трьох територіальних виборчих комісіях з 17, охоплених моніторингом ОПОРИ, більше половини їх членів не набули повноважень. Це пов’язано з тим, що члени комісій не з’являються на засідання та не складають присягу.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, наразі не набули повноважень більше половини членів комісій від їхнього складу в Березівській районній, Болградській і Роздільнянській міських ТВК. Водночас ще у чотирьох комісіях, які теж не відразу змогли провести перше засідання, зараз уже більше половини членів склали присягу. Це Подільська районна, Роздільнянська районна, Білгород-Дністровська районна і Подільська міська ТВК.

Причиною того, що ТВК не можуть набути повноважень, є неявка більше половини членів комісій, які, відповідно, не складають присягу. У свою чергу, в комісіях повідомляють, що з багатьма членами ТВК неможливо зв’язатися, а партії поки що не зробили заміни.

«Наша ТВК досі не набула повноважень, оскільки 10 з 18 членів не приходять на засідання. Частина з них живуть в Одесі, хтось – у Києві, а до декількох ми не можемо додзвонитися, бо таких номерів телефонів, які вказані в документах, не існує. Тож ми будемо намагатися зібратися знову і знову, а також сподіватися, що у цьому нам допоможуть партії», - розповіла ОПОРІ голова Роздільнянської міської ТВК Тетяна Міхова.

«Територіальні виборчі комісії, в яких більше половини членів від їхнього затвердженого складу не склали присягу, фактично не можуть виконувати свої повноваження, оскільки вони позбавлені можливості проводити засідання, які і є основною формою роботи комісії. Нагадаємо, що засідання комісії є повноважним лише за умови присутності на ньому більше половини членів комісії від їх складу. А особа набуває повноважень члена ТВК лише після того, як складе присягу. Особливе занепокоєння в цьому контексті викликає районна ТВК, яка вже в період з 21 по 24 серпня має сформувати склад сільських та селищних ТВК в усьому районі. А з 12 серпня в районні ТВК вже мали розпочати вносити подання кандидатур до складу відповідних ТВК», - пояснила Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.  

Нагадаємо, що у ТВК Одеської області вже замінили понад п’ять відсотків членів.

Нагадаємо також, що з усіх звернень по Україні щодо зміни виборчої адреси 17,47% припадають на Одеську область. Регіон посідає друге місце в країні після Київської області за цим показником, а три громади фігурують через це у розслідуванні Нацполіції.
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися