11 вересня 2020 р. 11:24

В Одеській області визначили місця для розміщення передвиборної агітації

В Одеській області визначили місця для розміщення передвиборної агітації

Міські ради на Одещині переважно затвердили перелік місць для розміщення передвиборної агітації під час проведення місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня, хоча в деяких містах відповідних рішень знайти не вдалося.

ОПОРА оглянула низку місць для розміщення агітації.

Серед 19 міст Одеської області рішення про відведення місць та обладнання стендів, дошок оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації  затвердили: Одеса,  Арциз, Болград, Білгрод-Дністровський, Татарбунари, Ізмаїл, Вилкове, Кілія, Рені, Біляївка, Чорноморськ, Балта, Березівка і Роздільна.

Так, в Одесі визначили 55 дошок оголошень та інформаційних стендів, а також 14 рекламних тумб.

При цьому чимало місць для розміщення агітації у населених пунктах поки що не облаштовані та зайняті комерційною рекламою. Водночас, згідно з частиною 3 статті 53 Виборчого кодексу України, місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Дошка оголошень у Болграді

Місця для розміщення агітації у Чорноморській міській громаді

Не вдалося знайти відповідні рішення про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації  у Теплодарі, Южному, Подільську, Кодимі й Ананьєві.

ОПОРА нагадує, що відповідно до статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами-розповсюджувачами реклами – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Кандидати та політичні партії мають розміщувати матеріали передвиборчої агітації у спеціально відведених для цього місцях. Органи місцевого самоврядування, які не визначили місця для розміщення передвиборчої агітації, відповідно, позбавляють кандидатів та політичні партії можливості поширювати свої агітаційні матеріали в законний спосіб. За порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів передбачена адміністративна відповідальність», - нагадала Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Також нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. А згідно з частиною 2 цієї ж статті, агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування. Відповідно до частини 3 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Нагадаємо, територіальні виборчі комісії Одеської області 5-6 вересня  утворили виборчі округи з виборів депутатів обласної, районних рад, а також депутатів міських, сільських та селищних рад. 

Одеська міська територіальна виборча комісія розподілила місто на вісім округів, тобто в кожному районі сформували по два округи.

В серпні виконавчий комітет Одеської міської ради в ході засідання 27 серпня відвів місця для обладнання стендів, дошок оголошень, на яких можна буде розміщувати матеріали передвиборної агітації на чергових місцевих виборах 25 жовтня.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися