01 вересня 2020 р. 12:22

В Одеській області вчасно утворили понад 60 ТВК нижчого рівня

В Одеській області вчасно утворили понад 60 ТВК нижчого рівня

В  Одеській області територіальні виборчі комісії нижчого рівня – сільські, селищні та районні у місті Одесі – сформували вчасно. Всього утворено 63 ТВК нижчого рівня.

Як повідомляє ОПОРА, найбільше територіальних виборчих комісій нижчого рівня сформувала Одеська районна ТВК – 17. Березівська районна ТВК сформувала 15 ТВК нижчого рівня, Білгород-Дністровська – 14, Болградська – 10, Подільська і Роздільнянська – по вісім, Одеська міська ТВК сформувала чотири районних ТВК в м. Одесі, а Ізмаїльська районна ТВК – дві.

Всі ТВК отримали подання щодо кандидатур у достатній кількості. При цьому після 20 серпня (тобто після встановленого законодавством терміну) подання не надходили.

Три районні ТВК ухвалювали рішення про відхилення кандидатур. Так, Одеська районна ТВК відхилила три кандидатури. За інформацією ОПОРИ, одна кандидатура була відхилена через відсутність копії паспорту (згідно з ч. 9 ст. 203 Виборчого Кодексу, до подання додаються копії паспорта громадянина України), а дві інші – через їхнє кратне включення. Йдеться про те, що обидві відхилені кандидатури були подані відразу від двох партій кожна: перша - від ВО «Батьківщина» та «Опозиційна платформа – За життя», друга – від Партії Шарія та «Слуги народу». Виборча комісія, керуючись ч. 9 ст. 203 ВКУ, звернулася до суб'єктів подання та самих кандидатів для роз’яснення цих ситуацій. У результаті представники ВО «Батьківщина» та Партії Шарія повідомили, що вони не мають заяв кандидатів на згоду бути членами ТВК, а самі громадяни повідомили комісію, що вони давали згоду лише партіям «Опозиційна платформа – За життя» та «Слуга народу» відповідно. Крім того, ці ж суб’єкти подання відразу з поданнями надали комісії й заяви зазначених кандидатів про згоду на участь у роботі територіальної виборчої комісії від відповідних партій.

Подільська районна ТВК 20 серпня отримала подання одночасно від 19 партій, проте всі вони були адресовані не Подільській районній ТВК, а Одеській районній ТВК. 25 серпня Подільська районна ТВК вирішила залишити без розгляду ці подання «... у зв’язку з тим, що невірно зазначена районна територіальна виборча комісія, тому розгляд цих подань не входить в компетенцію Подільської районної ТВК». Потім Подільська районна ТВК, посилаючись на свою постанову про залишення без розгляду подань від 19 партій, прийняла постанову «Про встановлення невідповідності поданих кандидатур до складу Подільської районної територіальної виборчої комісії, вимогам Виборчого кодексу України та їх відхилення».

Схожа ситуація трапилася в Роздільнянській районній ТВК: вона отримала подання на 117 кандидатів у члени сільських і селищних виборчих комісій, які адресувалися Одеській районній ТВК.  У результаті виборча комісія ухвалила рішення відмовити у розгляді подань на основі того, що подання були на іншу комісію.

Ізмаїльська районна ТВК не розглядала подання від ВО «Свобода», оскільки його принесла уповноважена особа, яка не мала оригіналу довіреності, а лише копію без оригінальної (мокрої) печатки.

Під час формування ТВК нижчого рівня процедура жеребкування застосовувалася по 56 комісіях: у Білгород-Дністровській районній ТВК жеребкування проводилося по 14 ТВК, у Березівській – по 13, у Болградській – по 8, в Одеській міській – по 4 ТВК, в Одеській районній – по 17 ТВК, у Подільській – по 4 ТВК, у Роздільнянській – по 3, в Ізмаїльській – по 2.

У двох районних ТВК – Роздільнянській і Подільській – порушили процедуру проведення жеребкування, оскільки воно відбувалося не один раз для всіх комісій, а по кожній комісії окремо.

Білгород-Дністровська районна ТВК після жеребкування оголосила перерву і утворила ТВК з призначенням осіб на керівні посади після неї, через два дні.

В усіх інших районних територіальних виборчих комісіях призначили осіб на керівні посади відразу після жеребкування.

Скарги і конфлікти

Після формування ТВК нижчого рівня Одеською районною територіальною виборчою комісією її голова виявила зникнення двох постанов. Зараз справу розслідує поліція. Крім того, політична партія «Слуга народу» подала на ТВК скаргу до Центральної виборчої комісії, зазначивши, що постанови «Про встановлення невідповідності кандидатур, внесених до складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області вимогам Виборчого кодексу та їх відхилення» та «Про утворення та формування складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області» не відповідають виборчому законодавству. Скаргу представники партії обґрунтували, зокрема, тим, що, по-перше, постанова «Про утворення та формування складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області» містить посилання на проведене жеребкування на засіданні від 22 серпня, проте такого засідання в той день не було. По-друге, на переконання представників партії, в обох постановах відсутні підстави, за якими комісія встановила невідповідність кандидатур до складу ТВК Одеського району та відхилила їх. По-третє, скаржники вважають, що постанова №5 «Про утворення та формування складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області» не відповідає своїй назві, оскільки її резолютивна частина містить зміст резолютивної частини постанови №4 «Про встановлення невідповідності кандидатур, внесених до складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області вимогам Виборчого кодексу та їх відхилення». Четвертий аргумент авторів скарги – секретар комісії (представниця «Слуги народу» подала заяву про вчинення кримінального правопорушення, оскільки вона виявила на інформаційному стенді 17 додатків до постанови №5 «Про утворення та формування складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області», які нібито були нею підписані, хоча стверджує, що не підписувала їх, до того ж, у резолютивній частині постанови є посилання лише на додатки № 1-3. Крім того, партія вважає, що розподіл керівних посад відбувся нерівномірно, непропорційно, із наданням переваг окремим політичним партіям та просить встановити факт порушення виборчого законодавства Одеською районною ТВК, скасувати обидві постанови і призначити повторне жеребкування.

У Подільській районній ТВК теж трапилася конфліктна ситуація.  Присутня представниця Партії Шарія після початку процедури жеребкування помітила, що один з конвертів, за допомогою яких проводилося жеребкування, загнутий, що, на її думку, впливало на чесність жеребкування. Після того, як вона навела аргументи іншим членам комісії, були замінені всі підозрілі конверти.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 203 Виборчого кодексу України, склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій політичних партій у кількості не менше дев'яти і не більше вісімнадцяти осіб. У частині 6 йдеться, що районні виборчі комісії формують склад сільських, селищних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за шістдесят днів до дня чергових виборів. Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити районні організації політичних партій, зазначених у частині другій цієї статті, а у разі їх відсутності у структурі відповідної політичної партії - обласна чи республіканська в Автономній Республіці Крим організація цієї політичної партії згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм. Такі подання вносяться не пізніш як за шістдесят п'ять днів до дня чергових виборів. Згідно з частиною 7 цієї ж статті, міські виборчі комісії (у містах з районним поділом, крім міст Києва та Севастополя) формують склад районних у місті виборчих комісій не пізніш як за шістдесят днів до дня чергових виборів.

В Одеській області сформовано 27 територіальних виборчих комісій, до складу яких входять 486 осіб від 65 політичних сил. До 25 серпня включно районні ТВК формували склад сільських та селищних ТВК, а Одеська міська ТВК – склад районних у місті ТВК.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія 10 серпня сформувала в Одеській області 27 виборчих комісій, а вже 14 серпня почала вносити зміни в їх склад. 

Нагадаємо також, що Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" тa видання ІзбірКом вирішили об'єднати різноманітні матеріали стосовно виборів в Одесі та Україні, що накопичилися в них за роки праці та створити музей виборів. 

Зазначимо, що в Одеській районній територіальній виборчій комісії виявили зникнення двох постанов, які стосувались формування сільських та селищних територіальних комісій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися