12 серпня 2020 р. 15:59

В Одеській області представники 65 партій працюватимуть у 27 ТВК

В Одеській області представники 65 партій працюватимуть у 27 ТВК

До місцевих виборів-2020 в Одеській області сформовано 27 територіальних виборчих комісій. З-поміж голів ТВК досвід роботи на виборах мають шестеро.

Про це повідомляє пресслужба ОПОРИ в Одеській області.

Центральна виборча комісія утворила в Одеській області 27 територіальних виборчих комісій, з них одна – обласна, сім – районних (відповідно до постанови Верховної Ради «Про утворення та ліквідацію районів») та 19 міських.

До складу 27 ТВК Одещини входять 486 осіб від 65 політичних сил. Усі ТВК сформовано у складі 18 осіб. Найбільше своїх представників у складі ТВК області мають ВО «Батьківщина» – 60, «Європейська солідарність», «Слуга народу» – по 57, «Опозиційна платформа – За життя» – 56, «Голос» – 55 та «За майбутнє» – 29.

Керівний склад ТВК репрезентований представниками 24 партій.

Серед голів комісій партію «Європейська солідарність» представляють 4 особи, «Опозиційну платформу – За життя» – 3, «Голос» – 3, «За майбутнє» – 3, «Слугу народу» – 3, ВО «Батьківщина» – 3, Селянську партію України – 2, по одній особі представляють партії «Громадянське суспільство», Українська морська партія Сергія Ківалова, «Країна», «Партія Труда», «Солідарність жінок України», «Українська православна асамблея».

Серед заступників голів ТВК ВО «Батьківщина» представляють 4 особи, «Слугу народу» – 3, «Голос» – 3, «Опозиційну платформу – За життя» – 3, «Європейську солідарність» – 3, «Конгрес українських націоналістів» – 2, по одній особі ці посади обіймають представники партій «Альтернатива», Партії промисловців і підприємців України, «Партії чернівчан», «Української православної асамблеї», «Партії твого міста», «Солідарності жінок України», ВО «Самопоміч», «Наші» та «За майбутнє».

Секретарі ТВК найчастіше представляють партії «Опозиційна платформа – За життя» – 4 особи, «Слуга народу» – 4, «Європейська солідарність» – 4, ВО «Батьківщина» – 4, «Голос» – 2, «За майбутнє» – 2, Українська морська партія Сергія Ківалова – 2, «Конгрес українських націоналістів» – 2, і по одній особі від «Солідарності жінок України», «За права людини», «Успішна Україна».

У ТВК Одещини є представники регіональних партій немісцевого походження, наприклад, «Патріоти Волині» (в Ізмаїльській міській ТВК), «Партія чернівчан» (у Білгород-Дністровській міській ТВК), «Рівне разом» (в Одеській обласній ТВК), «Кияни передусім» (у Роздільнянській районній ТВК).

Найстаршому члену ТВК – 89 років, наймолодшому – 19.

За гендерним розподілом жінки складають майже дві третини серед членів комісій.

Згідно з даними сервісу tvk.oporaua.org, серед голів ТВК шестеро представників мають попередній досвід роботи у виборчих комісіях, тобто менше чверті очільників комісій.

Голова Одеської обласної ТВК Раїса Франковська («Слуга народу») у 2015 році на місцевих виборах була членкинею комісії від «Опозиційного блоку».

Досвід має очільниця Кодимської міської ТВК Ярослава Палясна («Європейська солідарність»), яка на минулих місцевих виборах була членкинею комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Голова Одеської міської ТВК Олександр Піменов («Солідарність жінок України») був членом комісії 2015 року від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», але в Миколаївській області. Людмила Олексієнко, голова Подільської міської ТВК (ВО «Батьківщина»), у 2014 році на президентських виборах була членкинею виборчої комісії від кандидата Зоряна Шкіряка, а 2015-го представляла партію ВО «Батьківщина». Голова Ренійської міської ТВК Олена Антоненко («Опозиційна платформа – За життя») має досвід роботи членкинею комісії у 2015 році, коли представляла «Опозиційний блок». Тетяна Міхова, яка очолює Роздільнянську міську ТВК («За майбутнє»), входила до складу окружної виборчої комісії у 1998 році.

«На цих виборах значна частина керівного складу комісій не має досвіду роботи у виборчих комісій. Але сподіваємося, що це не вплине на якісну роботу ТВК. Ці вибори проходять відповідно до нового законодавства, є чимало змін порівняно з попередніми нормами, і це вимагатиме уважного та відповідального ставлення членів виборчих комісій до виконання своїх обов’язків», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анатолій Бойко.

Відповідно до статті 203 Виборчого кодексу України, «склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій політичних партій у кількості не менше дев'яти і не більше вісімнадцяти осіб. Центральна виборча комісія формує склад обласних, районних, міських, районних у містах Києві, Севастополі виборчих комісій не пізніш як за сімдесят п'ять днів до дня чергових виборів. Право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мають: 1) місцева організація політичної партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; 2) місцева організація політичної партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори; 3) зареєстрована в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцева організація політичної партії».

Також відповідно до ч. 3 ст. 36 Виборчого кодексу, перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення. Згідно з ч. 1 ст. 38 Кодексу член виборчої комісії на першому засіданні виборчої комісії, в якому він бере участь, в обов’язковому порядку ознайомлюється зі змістом частин третьої - шостої цієї статті, після чого складає присягу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися