07 жовтня 2020 р. 12:20

В Одесі від імені комунальної установи проводять опитування

В Одесі від імені комунальної установи проводять опитування

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували проведення телефонних опитувань містян щодо їхніх передвиборчих симпатій. При цьому співрозмовники представляються представниками комунальної установи «Міський інформаційно-аналітичний центр».

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, якому теж надійшов такий дзвінок з номеру (048) 737 38 87, співрозмовник заявив, що представляє комунальну установу «Міський інформаційно-аналітичний центр». Після цього спостерігачеві як жителю міста Одеси поставили два питання: «Яку одеську партію, крім «Довіряй ділам» (від цієї партії на посаду Одеського міського голови балотується чинний міський голова Геннадій Труханов. – ОПОРА), ви знаєте?» та «Як би ви оцінили роботу Геннадія Труханова за шкалою від одного до п’яти балів?».

Після того, як спостерігач запитав співрозмовника, чи дійсно він представляє комунальну установу, то отримав ствердну відповідь. Також спостерігач ОПОРИ поцікавився, звідки у співрозмовника база даних, після чого отримав відповідь, що це «міська база», на доказ чого співрозмовник назвав прізвище, ім’я та по батькові спостерігача, дату народження, місце реєстрації та номер мобільного телефону, а також запевнення, що ці дані «не будуть використані в корисливих цілях».

При цьому зазначений вище номер телефону є на інтернет-сайтах, які збирають інформацію про номери можливих сумнівних компаній або шахраїв, однак користувачі вказують лише, що отримували з нього дзвінки, схожі на соціологічні опитування:

ОПОРА звернулася до КУ «Міський інформаційно-аналітичний центр» з питанням, чи дійсно ця установа проводить такі опитування, однак отримала спростування такої інформації: «Міська комунальна установа ніяких опитувань не проводить. Обробляються тільки вхідні звернення громадян і послуги ЦНАП».

Зазначимо, що згідно з інформацією на офіційному сайті Одеської міської ради, ця установа займається «опрацюванням звернень фізичних, юридичних осіб, які надходять на «Телефон довіри міського голови», «Гарячу лінію мера по протидії корупції» та до «Єдиного центру звернень громадян».

«Особа, яка здійснювала телефонні дзвінки, ймовірно, має доступ до персональних даних громадян, оскільки має інформацію і про номер телефону, і прізвище, ім’я та по батькові, і про адресу проживання. Згідно із Законом України «Про захист персональних даних», поширення персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних заборонене (ч.2 ст.14). А використання персональних даних дозволено лише у відповідності до тих цілей, для яких такі персональні дані збирались в особи, та про що така особа належним чином повідомлялась. Відповідальність за порушення порядку захисту персональних даних передбачена ст.188-39 Кодексу Україні про адміністративні правопорушення», - пояснила Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися