15 листопада 2020 р. 10:20

В Одесі спостерігачку ОПОРИ не пускали на виборчу дільницю

В Одесі спостерігачку ОПОРИ не пускали на виборчу дільницю

На виборчій дільниці №511157 (вул. Космонавтів, 11/13) в м. Одесі спостерігачку ОПОРИ не допускали на засідання дільничної виборчої комісії.

Як повідомляє спостерігачка, її не допускала співробітниця пологового будинку, де розташована виборча дільниця. У співробітниці був перелік членів комісії, за яким вона здійснювала допуск громадян на дільницю.

Спочатку спостерігачку не допускали до приміщення, де відбувалося засідання дільничної виборчої комісії, мотивуючи тим, що вона відсутня в цьому переліку.

Після цього cпостерігачка пред’явила посвідчення офіційного спостерігача та пояснила, що вона має право перебувати на засіданні ДВК. Співробітниця зателефонувала в комісію та повідомила про інцидент. До входу підійшла співробітниця поліції, яка ознайомилася з документами спостерігачки і повернулася назад до приміщення, де засідала ДВК. Приблизно через 10-15 хвилин спостерігачка знову звернулася до співробітниці пологового будинку, повідомивши, що у разі недопуску на засідання вона буде змушена викликати поліцію. Співробітниця знову зателефонувала в комісію, після чого до спостерігачки вийшов член комісії та дозволив їй бути присутньою на засіданні.

Згідно з ч. 7 ст. 239 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач має право: 1) бути присутнім з дотриманням вимог цього Кодексу на засіданнях територіальної та дільничних виборчих комісій відповідного виборчого округу; 2) бути присутнім на зустрічах кандидатів, представників, уповноважених осіб організацій партій з виборцями, на передвиборних зборах, мітингах; 3) перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та встановлення підсумків голосування, не перешкоджаючи членам виборчої комісії фізично; 4) здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис, не порушуючи при цьому таємниці голосування виборців; 5) бути присутнім під час голосування виборців за місцем їх перебування; 6) звертатися у порядку, встановленому цим Кодексом, із заявою чи скаргою до виборчих комісій у межах відповідного виборчого округу щодо усунення порушень цього Кодексу в разі їх виявлення; 7) скласти акт про виявлення порушення цього Кодексу, що підписується ним та не менш як двома виборцями, які засвідчують факт такого порушення, із зазначенням їхніх прізвищ, імен, по батькові, місця проживання та адреси житла, та подати його до відповідної виборчої комісії чи до суду; 8) вживати необхідних заходів у межах законодавства щодо припинення протиправних дій під час голосування та підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці; 9) отримувати копії протоколів та інших документів у випадках, передбачених цим Кодексом.

Нагадаємо, що 15 листопада в Одесі проходить повторне голосування на виборах Одеського міського голови.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися