14 вересня 2020 р. 12:21

В Одесі президент взяв участь у представленні потенційних кандидатів

В Одесі президент взяв участь у представленні потенційних кандидатів

Президент Володимир Зеленський 12 вересня відвідав Одеську область з робочою поїздкою, як зазначено на офіційному сайті Офісу президента.

Як зазначили в пресслужбі ОПОРИ, у межах поїздки він відвідав кілька інфраструктурних об’єктів та взяв участь у презентації стратегії розвитку області на 2021-2027 роки.

Під час поїздки глава держави побував на будівництві дитячого садка в селищі Авангард, відвідав Хаджибейський міст, де тривають ремонтні роботи, Одеський аеропорт, а також Одеський порт, де подивився на реконструкцію одного з причалів. Крім того, президент побував у Зеленому театрі в парку Шевченка, де взяв участь у презентації стратегії розвитку області (її представив народний депутат від партії «Слуга народу» Сергій Колебошин). Біля театру відбувся пікет, учасники якого вимагали «арештів» і просили президента поспілкуватися з ними.

Виступ Володимира Зеленського відбувався на сцені з великим банером «Зе! Місцеві».

Скріншот: Facebook-сторінка Офісу президента

«Сьогодні ми продовжуємо презентувати стратегії розвитку українських регіонів. 25 жовтня у нашої країни – місцеві вибори. Тепер, коли завершується дуже важлива реформа для України – реформа децентралізації, ці вибори є надважливими. Регіони отримують значні повноваження та фінансування. І кожен мешканець регіону повинен чітко розуміти, як використовуються його кошти, на що вони йдуть і найголовніше – для чого. Дати відповідь на ці питання покликані регіональні стратегії розвитку», - заявив президент.

Крім того, народний депутат Сергій Колебошин після презентації стратегії розвитку зазначив:

«У нас є абсолютно потужні, абсолютно спроможні команди, з якими ми зараз ідемо на місцеві вибори».

Після його виступу голос з-за лаштунків запросив на сцену «членів місцевої команди», зокрема, Олега Філімонова назвали «кандидатом на посаду міського голови», а інших діячів кандидатами у депутати відповідно Одеської міської та обласної рад.

Виступаючи на сцені, Олег Філімонов наголосив, що команда, яка представлена на сцені, це «команда, яка покликана реалізувати мрії людей»: «Ми ідемо на вибори перемагати на цих виборах. Ми повинні запропонувати жителям Одеси нові критерії, нові стандарти управління містом».

Після виступів учасників «команди» президент потиснув їм руки і висловив побажання: «Дуже б хотілося, щоб люди на місцях були саме цими людьми. Ми не можемо ні за кого агітувати, думаю, ви й так знаєте і відчуваєте саме серцем, хто повинен бути у вашому прекрасному регіоні».

Під час відвідин Одеського порту, відповідаючи на запитання журналістів, президент пояснив:

«Моя особиста думка – його [Олега Філімонова] знають як людину чесну, відому, я вважаю, легендарного чоловіка. В оточенні Філімонова – професори, відомі бізнесмени, спортсмени. Для мене важливо, щоб нам не було соромно за кандидата, який йде в мери від нас, а одесити визначаться, хочуть бачити такого мера, чи ні».

Цього ж дня на офіційному сайті президента з’явився допис про відвідування ним дитсадка в Авангарді з непрямою мовою Сергія Колебошина про політичну агітацію «місцевих політиків»:

Як зазначено у Виборчому кодексі України (частина 1 статті 216), висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за сорок днів до дня голосування та закінчується за тридцять днів до дня голосування, тобто триватиме з 15 до 24 вересня. Подання до відповідної територіальної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови закінчується за тридцять днів до дня голосування (частина 2 статті 227, частина 2 статті 228, частина 2 статті 229 Кодексу), тобто 24 вересня.

«Презентація Стратегії розвитку Одеської області відбувалася з написом «Зе! Місцеві» на банері, учасники «місцевої команди», як це було заявлено, прямо говорили про вибори та були представлені «кандидатами». Фактично захід має ознаки дочасної агітації. У цьому контексті увагу на себе звертає участь президента у ньому. Посада президента є політичною і на нього не поширюються принципи політичної неупередженості закону «Про державну службу». Захід відбувався у вихідний день, і саме захід з презентацією стратегії розвитку області та потенційних кандидатів не організовували органи влади, принаймні ми не володіємо прямими доказами цього. Але, з іншого боку, Венеціанська комісія в своїй спеціальній доповіді, присвяченій зловживанню державними ресурсами, недвозначно зазначає, що до таких ресурсів відноситься навіть імідж відомого політика, і це буде мати вплив на формування майбутнього вибору громадян. А відтак, політики, знаходячись на посаді, мають утримуватись від участі в агітаційних заходах або ж відсторонятись від посади на час участі у виборчій кампанії», – звернула увагу Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Згідно з частинами 1 та 3 статті 52 цього Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

У частині 5 статті 12 Виборчого кодексу України зазначено, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується, зокрема, забороною привілеїв чи обмежень кандидатів в залежності від суб’єкта висування; забороною втручання органів державної влади, їх посадових осіб та службових осіб у виборчий процес, за винятком здійснення повноважень, передбачених цим Кодексом.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський відвідав 12 вересня Одеську область та Одесу. Світлини візиту ТУТ.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися