18 вересня 2020 р. 14:27

В Одесі партія «Слуга народу» провела конференцію не за вказаною заздалегідь адресою

В Одесі партія «Слуга народу» провела конференцію не за вказаною заздалегідь адресою

Одеська обласна організація політичної партії «Слуга народу» повідомила час і адресу проведення своєї конференції, проте за вказаними відомостями, спостерігачі ОПОРИ не змогли потрапити на захід.

Як повідомляє ОПОРА, на офіційному сайті партії було опубліковано інформацію, що конференція обласної організації партії, на якій планувалося висунення кандидатів у депутати місцевих рад та на посади сільських, селищних і міських голів Одеської області, має відбутися об 11-й годині за адресою: провулок Кришталевий, 1/3, м. Одеса.

Повідомлення з такою ж адресою та часом проведення конференції отримала Одеська обласна територіальна виборча комісія.

Як з’ясував спостерігач ОПОРИ, провулки з такими назвами є у двох районах міста Одеси: Приморському та Київському. Однак у жодному з них не вдалося знайти будь-якого приміщення, де можна було б провести конференцію. В одному з районів міста будинок із адресою провулок Кришталевий, 1/3 взагалі відсутній. В другому районі за адресою розміщено житлові будівлі.

Адреса у Приморському районі

Адреса у Київському районі

Зрештою спостерігачеві ОПОРИ вдалося знайти місце, де проводилася конференція. Захід проходив у розважальному комплексі «Портофіно» на морському узбережжі. Зазначимо, що стосовно цього закладу раніше виникали конфлікти, оскільки низка громадських активістів Одеси переконана, що будівлю звели на пляжі з порушенням законодавства. Сам захід відбувався не об 11 годині, як було вказано в повідомленні, а о 18:00.

У коментарі ОПОРІ голова обласного осередку партії «Слуга народу» Сергій Колебошин пояснив, що насправді конференція почалася, як і було заявлено, об 11 годині, однак потім зробили технічну перерву. Водночас на питання про те, чому заявлена адреса заходу не відповідає фактичній, він не відповів.

Відповідно до статті 218 Виборчого кодексу України, висування кандидатів організацією партії проводиться на її зборах, конференції у порядку, встановленому статутом партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію, не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. Повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності - на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися