03 вересня 2020 р. 15:23

У парламенті не знайшлося голосів для уточнення виборчих процедур

У парламенті не знайшлося голосів для уточнення виборчих процедур

Верховна Рада України відхилила законопроєкт №3971 про внесення змін до законодавства щодо уточнення окремих виборчих процедур. 

Проєкт підтримали лише 203 народних обранці з яких  лише троє народних депутатів обраних захищати інтереси мешканців Одеської області. Олег Колєв, Олег Ткаченко («Слуга народу»), Антон Киссе ( депутатська група «Партія «За майбутнє»)

Не голосували Артем Дмитрук («Слуга народу»), Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Анатолій Урбанський  (депутатська група «Партія «За майбутнє»)

Були відсутні:  Ігор Васильковський, Олександр Горенюк, Сергій Колебошин, Степан Чернявський («Слуга народу») 

Обраний за списками Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») був відсутній, а  Андрій КостінІван Шинкаренко та Юлія Діденко («Слуга народу») проголосували «за».

Законопроект мав на меті техніко-юридичне доопрацювання окремих положень Виборчого кодексу України, зокрема, удосконалення процедури висування та реєстрації кандидатів з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою України. Так, повноваження районної у місті виборчої комісії у містах з районним поділом поширюються на територію відповідного району у місті, а відповідної міської виборчої комісії – на територію всієї міської територіальної громади.

Законопроектом передбачено внесення наступних змін:

▪️ щодо зміни меж дільничних виборчих комісій;
▪️ щодо уточнення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації;
▪️ щодо уточнення вимог до інформації про кандидатів, яка розміщується в інформаційних плакатах, інформаційних буклетах та виборчих бюлетенях;
▪️ щодо висування кандидатів місцевими організаціями політичних партій;
▪️ щодо переліку документів для реєстрації кандидатів у депутати.

Також передбачаються зміни, якими можна буде змінити виборчу адресу без зміни реєстрації місця проживання.

Законопроектом виключається положення, коли міська організація партії може висувати по одному кандидату на посаду сільського, селищного, міського голови.

Окрім того, виключено умову, що кандидат у депутати ВР АР Крим, обласних, районних, міських та селищних рад повинен надавати довідку про наявність чи відсутність судимості, а також заяву про наявність заборгованості зі сплати аліментів.

Нагадаємо, в Одеській області територіальні виборчі комісії нижчого рівня – сільські, селищні та районні у місті Одесі – сформували вчасно. Всього утворено 63 ТВК нижчого рівня.

Нагадаємо також, що Верховна Рада України прийняла постанову про призначення на 25 жовтня чергових виборів до місцевих рад, яке підтримали 326 народних депутатів. Єдиною фракцією, члени якої не віддали жодного голосу за цю постанову стала «Опозиційна платформа - За життя».

Трохи раніше Комітет Верховної Ради ухвалив рішення про суцільну партизацію місцевого самоврядування всі громади від 10 тисяч виборців.

5 червня Верховна Рада України прийняла у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» (№3485).

Поділитися