14 жовтня 2020 р. 11:54

У Чорноморську на Одещині спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції через роздачу безкоштовної їжі на концерті

У Чорноморську на Одещині спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції через роздачу безкоштовної їжі на концерті

Плов та хліб роздавали присутнім на концерті, який організували Чорноморська міська організація політичної партії «Довіряй ділам» та кандидат на посаду міського голови від цієї партії Юрій Крук.

Спостерігач ОПОРИ 11 жовтня відвідав концерт «Дорога перемоги» у Приморському парку міста Чорноморськ. Напередодні святкового заходу в місті з’явилися афіші, які повідомляли, що концерт організовано за сприяння політичної партії «Довіряй ділам» та кандидата на посаду Чорноморського міського голови Юрія Крука.

Концертна сцена та агітаційні намети були оформлені в стилістиці та кольорах політичної партії «Довіряй ділам».

Крім того, на концерті спостерігач ОПОРИ зафіксував осіб, які безкоштовно роздавали плов та хліб всім присутнім. Одна жінка з тих, хто роздавала їжу, була у футболці з написом: «Політична партія «Довіряй ділам» та команда Юрія Крука».

Відповідно до  постанови Чорноморської міської територіальної виборчої комісії від 27 вересня №43 було зареєстровано кандидатів у депутати Чорноморської міської ради, висунутих місцевою організацією політичної партії «Довіряй ділам». Юрій Крук відповідно був висунутий на посаду Чорноморського міського голови місцевою організацією партії «Довіряй ділам» та зареєстрований кандидатом на посаду міського голови постановою Чорноморської міської ТВК від 27 вересня №45. Тож місцева організація політичної партії та кандидат на посаду міського голови є суб‘єктами виборчого процесу згідно зі ст. 22 Виборчого кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за певного кандидата, організацію партії - суб'єктів виборчого процесу. При цьому проведення концерту на сцені, оформленій у стилістиці партії «Довіряй ділам» та розміщення на заході партійного агітаційного намету містить ознаки здійснення передвиборчої агітації на користь місцевої організації політичної партії «Довіряй ділам».

«Відповідно до ч.6. ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям продуктів харчування, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії, вважається підкупом виборців. Тому такі дії мають ознаки кримінального правопорушення ч.3 ст. 160 Кримінального кодексу України», - прокоментувала координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анастасія Матвієнко.

У результаті спостерігач ОПОРИ звернувся до національної поліції із заявою про ймовірне кримінальне правопорушення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися