15 листопада 2020 р. 11:16

Старт повторного голосування в Одесі: видача бюлетеня без паспорта та дочасне відкриття сейфа

Старт повторного голосування в Одесі: видача бюлетеня без паспорта та дочасне відкриття сейфа

Початок дня голосування в Одесі позначився щонайменше кількома порушеннями виборчого процесу.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, на виборчій дільниці №511148 (вул. Варненська, 3А) виборча комісія розпочала засідання о 07:07 та не почала складати протокол про підрахунок голосів. Згідно з ч. 3 ст. 247 Виборчого кодексу дільнична виборча комісія у день голосування не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить підготовче засідання.

Крім того, на цій же дільниці при видачі бюлетенів працював один член комісії, тоді як відповідно до ч. 3 ст. 248 Виборчого кодексу під час проведення голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії після пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у пунктах 1, 2 частини першої статті 8 Виборчого кодексу, за умови наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах надає виборцю список виборців для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, ставить підпис та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

На виборчій дільниці №511178 (вул. Генерала Петрова, 34) спостерігач ОПОРИ зафіксував неправомірну видачу бюлетеня: виборцю видали бюлетень за закордонним паспортом та військовим квитком.

На виборчій дільниці №511247 (вул. Сєрова, 29) сейф з бюлетенями відкрили до початку ранкового засідання. Як пояснили спостерігачу ОПОРИ в комісії, сейф знаходився на першому поверсі, а зала зі скриньками для голосування – на другому, тому члени комісії спочатку відкрили сейф та роздали бюлетені внизу, а після 7:15 почали опломбовувати скриньки на другому поверсі.

Нагадаємо, що згідно з ч. 3 та ч. 4 ст. 247 Виборчого кодексу, на початку засідання ДВК усі присутні оглядають стрічку, якою було опечатано сейф (металеву шафу), де зберігаються виборчі бюлетені. Голова дільничної виборчої комісії надає для огляду членам дільничної виборчої комісії, присутнім кандидатам у депутати, їх довіреним особам, уповноваженим особам організацій партій, офіційним спостерігачам, представникам засобів масової інформації почергово всі наявні на виборчій дільниці виборчі скриньки. Після огляду кожна виборча скринька опломбовується або, у разі неможливості, опечатується печаткою дільничної виборчої комісії, після чого в неї вкидається контрольний лист, у якому зазначаються номер виборчої дільниці, час вкидання контрольного листа до виборчої скриньки, прізвища, ініціали та підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та, за бажанням, кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб організацій партій, офіційних спостерігачів. Підписи скріплюються печаткою виборчої комісії. Після вкидання контрольного листа до виборчої скриньки голова виборчої комісії надає для огляду наступну виборчу скриньку і проводить з нею ту саму процедуру. Після пломбування або опечатування останньої виборчої скриньки і вкидання до неї контрольного листа та встановлення стаціонарних (великих) виборчих скриньок на відведені для них місця приміщення для голосування вважається готовим до проведення голосування. Переносні (малі) виборчі скриньки розміщуються у приміщенні для голосування отворами для виборчих бюлетенів униз у полі зору членів виборчої комісії та інших осіб, присутніх у приміщенні для голосування під час голосування відповідно до вимог Виборчого кодексу. Згідно з ч. 6 голова дільничної виборчої комісії відкриває сейф (металеву шафу) з виборчими бюлетенями і на підставі витягу із протоколу територіальної виборчої комісії про передачу виборчих бюлетенів дільничній виборчій комісії або відповідного акта оголошує кількість виборчих бюлетенів для голосування з кожних місцевих виборів та окремо по кожному виборчому округу, в яких проводиться голосування на виборчій дільниці, отриманих дільничною виборчою комісією. Ці відомості заносяться секретарем дільничної виборчої комісії до відповідних протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, а також фіксуються у протоколі засідання комісії.

Крім того, на цій же дільниці у приміщенні для голосування присутня стороння особа (працівник ДСНС), якого зареєстрували як спостерігача.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися