03 вересня 2020 р. 08:49

Сертифікати до дантиста і телевізори: як політики вітали школярів Одещини з Днем знань

Сертифікати до дантиста і телевізори: як політики вітали школярів Одещини з Днем знань

Попри карантинні обмеження та те, що низка населених пунктів в Одеській області потрапила до «жовтої» і «червоної» зон, 1 вересня стало нагодою для місцевих політиків відвідати навчальні заклади і вручити дітям і педагогам подарунки.

ОПОРА проаналізувала аканти місцевих політиків та їхні повідомлення про те, в яких заходах з нагоди Дня знань вони брали участь.

Найактивнішими були депутати Одеської обласної ради. Так, депутат Олександр Адзеленко повідомив, що вручив страхові поліси першачкам у Розквітівській об’єднаній громаді, одночасно заперечивши, що це якось пов’язано з місцевими виборами.

Депутат облради Князь Хачатрян побував у Березівській ОТГ і, як поінформував міський голова Валерій Григораш, долучився до придбання обладнання і меблів для шкіл.

Депутатка Ірина Коваліш побувала на святі у Мологівській ОТГ, хоча в її повідомленні про вручення подарунків не йшлося. Водночас у серпні вона заявила, що буде брати участь у місцевих виборах.

Перший заступник голови обласної ради Вадим Шкарівський повідомив, що допоміг учню, який перебуває у непростих життєвих обставинах.

Депутат облради Олександр Барський розповів, що відвідав школу у Кодимському районі і подарував телевізор, а напередодні старту навчального року – захисні засоби.

Депутат облради і колишній перший заступник голови Олег Радковський подарував учням меблі, про що повідомила сторінка регіонального осередку партії ВО «Батьківщина».

Народна депутатка Тетяна Плачкова повідомила, що разом з депутатами Одеської міської ради, які входять до депутатської групи «Опозиційна платформа – За життя», подарувала дітям засоби захисту і солодощі.

Депутат Одеської міської ради Олег Бриндак привітав школярів з початком навчального року і нагадав про досягнення у сфері розвитку освіти міської влади. Раніше він повідомляв, що партія «Довіряй ділам», яку він представляє, йде на вибори.

Депутатка Одеської міськради Світлана Осауленко сфотографувалася в класі однієї з шкіл та вручила першокласникам сертифікати на обстеження у приватній стоматологічній клініці.

Серед міських голів про свої відвідини школи повідомили мер Южного Володимир Новацький.

Нагадуємо, що, згідно з ч. 6 постанови Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», «забороняється допуск до закладу освіти батьків або супроводжуючих осіб, крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю».

«До початку виборчого процесу та реєстрації кандидатів ми не можемо ідентифікувати такі заходи з боку місцевих політиків як агітаційні в розумінні норм Виборчого кодексу. Втім, після офіційного старту агітаційних кампаній такі заходи кандидатів чи політичних партій, які висунули кандидатів, будуть мати ознаки непрямого підкупу виборців, незалежно від того, звучали на заходах прямі заклики голосувати за кандидатів або партії, чи ні. Важливо також розуміти, що вже традиційні активності під час виборів, які спрямовані на дітей, мають розглядатись як такі, які в кінцевому рахунку розглядаються як спрямовані на їхніх батьків, які є виборцями. До таких висновків прийшов, зокрема, і Вищий адміністративний суд в своєму узагальненні практики проваджень у справах, пов’язаних із підкупом виборців», - пояснила Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України «Про повну загальну середню освіту» засновникам та працівникам закладів освіти, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати учнів до участі в заходах, організованих не передбаченими законами воєнізованими формуваннями, а також політичними партіями, релігійними організаціями (об’єднаннями), крім випадків, визначених статтею 31 Закону України «Про освіту».

Згідно з ч. 3 ст. 31 Закону України «Про освіту» політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, зокрема створювати власні осередки чи в будь-який інший спосіб втручатися в їхню освітню діяльність.

У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять:найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зазначена заборона не розповсюджується на офіційне листування, реалізацію освітньої програми закладу освіти.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися