06 листопада 2020 р. 13:19

Філімонов відзвітував, що витратив на вибори більше за інших кандидатів

Філімонов відзвітував, що витратив на вибори більше за інших кандидатів

Одеська міська територіальна виборча комісія оприлюднила на офіційному сайті Одеської міської ради проміжні фінансові звіти 10 з 23 кандидатів на посаду Одеського міського голови.

Станом на 5 листопада оприлюднено проміжні фінансові звіти Максима Болдіна, Сергія Варламова, Едуарда Гурвіца, Сергія Калинчука, Сергія Ківалова, Петра Обухова, Юрія Печерського, Миколи Скорика, Олега Філімонова, Євгена Червоненка.

Відповідно до виборчого законодавства проміжний звіт про надходження і використання коштів виборчих фондів кандидатів подається до відповідної ТВК не пізніш як за п’ять днів до дня голосування.

ОПОРА проаналізувала дані звітів та з’ясувала, що найбільше коштів на виборчу кампанію (з тих кандидатів, які прозвітували) витратив Олег Філімонов, висунутий партією «Слуга народу», - понад 3 млн грн. Зібрав понад 49 тис. грн, але станом на момент подання звіту (15 жовтня) не витратив з виборчого фонду ані копійки кандидат від «Європейської солідарності» Петро Обухов.

Микола Скорик витратив понад 1 млн 878 тис. грн, Сергій Калинчук – 1 млн 838 тис. грн, Євген Червоненко – 1 млн 412 тис. грн.

Значно менші витрати у решти кандидатів, які прозвітували: Сергій Ківалов повідомив про 923 тис. грн, Едуард Гурвіц – про 513 тис. грн, Максим Болдін – 106 тис. грн, Юрій Печерський – 80 тис. грн, Сергій Варламов – 41 тис. грн.

Кандидати Едуард Гурвіц, Сергій Ківалов, Петро Обухов, Микола Скорик та Олег Філімонов відзвітували про надходження добровільних внесків від фізичних осіб. Інші кандидати або поповнювали виборчі фонди самотужки, або ж цим займалися партійні організації.

На виготовлення агітаційних матеріалів найбільше витратився Олег Філімонов (понад 483 тис. грн), на другому місці – Едуард Гурвіц (171 тис. грн), на третьому – Сергій Калинчук (151 тис. грн).

Найбільше коштів на використання засобів масової інформації спрямував Микола Скорик (понад 1 млн 241 тис. грн), за ним – Євген Червоненко (819 тис. грн), третє місце – у Сергія Калинчука (792 тис. грн).

Агітація в мережі Інтернет найдорожче обійшлася Олегу Філімонову (450 тис. грн), на другому місці за витратами – Микола Скорик (348 тис. грн), на третьому – Євген Червоненко (336 тис. грн).

В графі звіту «Інші послуги» найбільшу суму вказав Олег Філімонов – 1 млн 566 тис. грн, левова частка яких припадає на розміщення агітаційних матеріалів на білбордах, а ще 144 тис. грн пішло на послуги поштового зв’язку. Також значна сума в «інших послугах» у Сергія Калинчука (815 тис. грн), більша частина якої також витрачена на розміщення друкованої агітпродукції на носіях зовнішньої реклами.

Відповідно до частини 6 статті 214 Виборчого кодексу України розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови зобов’язаний не пізніш як за п’ять днів до дня голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Остаточний фінансовий звіт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, подається до ТВК розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови не пізніш як на сьомий день після дня голосування.

Відомості проміжних та остаточних фінансових звітів оприлюднюються територіальною виборчою комісією протягом двох днів з дня їх отримання на своїх офіційних вебсайтах (за наявності), вебсайтах відповідних місцевих рад (за наявності), на офіційних вебсайтах відповідних регіональних (територіальних) представництв Центральної виборчої комісії або в інший визначений нею спосіб. Організації партії, які висунули виборчі списки та утворили власні виборчі фонди, оприлюднюють проміжні та остаточні фінансові звіти на офіційних вебсайтах відповідної організації партії (за наявності) або в інший спосіб в мережі Інтернет протягом двох днів з дня їх отримання (частина 10 статті 214 Виборчого кодексу України).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися