03 жовтня 2020 р. 19:23

Районна ТВК на Одещині припинила повноваження третини членів сільської ТВК

Районна ТВК на Одещині припинила повноваження третини членів сільської ТВК

Білгород-Дністровська районна територіальна виборча комісія своєю постановою від 30 вересня припинила повноваження семи членів Кароліно-Бугазької сільської ТВК із 18. 

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, у постанові серед підстав такого рішення вказано «систематичне ухилення від виконання своїх обов’язків» щодо участі в роботі виборчої комісії; систематичне ухилення від чергування; «грубе порушення», на думку районної ТВК, вимог законодавства, зокрема під час ухвалення рішення про утворення багатомандатних виборчих округів; «грубе порушення вимог законодавства» щодо уповноваження члена комісії представляти інтереси ТВК у судах, а також щодо відмови у реєстрації кандидатів у депутати Кароліно-Бугазької сільської ради та на посаду сільського голови. Крім того, районна ТВК вбачає у діях зазначених членів сільської ТВК перешкоджання діяльності голові комісії, до якого «застосовували фізичне насильство», - сказано в документі.

Своє рішення районна ТВК приймала за зверненням голови Кароліно-Бугазької сільської ТВК. Постановою районної ТВК від обов’язків членів сільської ТВК звільнено представників партій «Успішна Україна», Радикальної партії Олега Ляшка, «Всеукраїнське об’єднання «Громадський контроль», «Відродження та розвиток», «Народ», «Влада народу», «Наш дім Одеса». 

Згідно з п. 8, 9, 10 ч. 4 ст. 208 Виборчого кодексу України повноваження члена територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з порушенням присяги члена виборчої комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов’язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить; систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування; набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення.

Відповідно до ст. 208 Кодексу подання про заміну члена виборчої комісії вноситься суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, на паперових носіях та в електронному вигляді до відповідної виборчої комісії за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією. Зазначене подання під час виборчого процесу, а також у період з моменту формування складу територіальних виборчих комісій до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів підлягає обов’язковому розгляду у п’ятиденний строк, але не пізніше останнього дня перед днем голосування, а поза межами виборчого процесу - у місячний строк з дня надходження.

«Наразі склад комісії не є меншим за мінімальну кількість, тож комісія має продовжувати свою роботу до прийняття рішень про включення до її складу нових членів», - пояснила Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження ОПОРИ в Одеській області. 

Також згідно з ч. 5 ст. 208 Кодексу виборча комісія, яка достроково припинила повноваження усього складу виборчої комісії, окремого члена виборчої комісії, не пізніше наступного дня повідомляє про це суб’єктів, за поданням яких до складу комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено. Такі суб’єкти можуть не пізніше наступного дня з дня отримання такого повідомлення внести подання з новими кандидатурами до складу відповідної виборчої комісії. 

Нагадаємо, що раніше Кароліно-Бугазька ТВК масово відмовила у реєстрації кандидатам.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися