05 червня 2020 р. 11:30

Позачергові місцеві вибори лише двічі на рік та боротьба з двійниками: парламентарі змінюють виборче законодавство

Позачергові місцеві вибори лише двічі на рік та боротьба з двійниками: парламентарі змінюють виборче законодавство

Верховна Рада України прийняла у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» (№3485), який вже розкритикували. 

У першому читанні зміни підтримали 292 народних обранці. 

Обранці, які мають захищати в парламенті інтереси Одеської області проголосували, так:  Артем Дмитрук, Олексій Леонов, Сергій Колебошин, Олександр Горенюк, Степан Чернявський, Олександр Ткаченко, Олег Колєв («Слуга народа»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») підтримали зміни, як і обрані за списками Андрій Костін, Іван Шинкаренко, Юлія Діденко («Слуга народа»). Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа-За життя») утрималась, а її однопартієць, обраний за списками, Микола Скорик проголосував проти.  Антін Кіссе («Партія «За майбутнє»») також утримався, а його колега по депутатській групі Анатолій Урбанський не голосував. Ще один нардеп - Ігор Васильковський («Слуга народа») був відсутній при голосуванні.  

У пояснювальній записці до законопроєкту вказується, що предметом вдосконалення став увесь масив нормативного матеріалу Виборчого кодексу України, а також вдосконалено окремі положення чинних законів «Про Центральну виборчу комісію», «Про Державний реєстр виборців», Кримінального кодексу України та інші закони. 

Так, з метою вдосконалення положень норм Виборчого кодексу України пропонується внести зміни до чотирьох книг кодексу.

У Книзі першій, якою регламентуються основні засади організації та проведення загальнодержавних та місцевих виборів, пропонується встановити, що позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові проводитимуться двічі на рік – в останню неділю березня та останню неділю жовтня. Крім того, відповідно до пропонованих змін, у рік проведення чергових місцевих виборів усі місцеві вибори проводитимуться один раз на рік – у день проведення чергових місцевих виборів – останню неділю жовтня п‘ятого року повноважень місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на останніх чергових місцевих виборах.

Також планується запровадження можливості використання у виборчому процесі електронних сервісів та інноваційних технологій.

Законопроєкт передбачає унормування наслідків для виборчого процесу в разі введення воєнного або надзвичайного стану в Україні чи в окремих її місцевостях, усунення інших неузгодженостей та прогалин у положеннях Виборчого кодексу, зокрема, щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються виборчого процесу; формування складу виборчих комісій; порядку висування та реєстрації кандидатів; внесення грошової застави; територіальної організації виборів; встановлення результатів виборів та інших аспектів проведення виборів.

До Книги другої, яка визначає основні засади організації та проведення виборів Президента Україна, пропонуються зміни в частині запровадження механізмів боротьби із «двійниками»; вдосконалення порядку формування та функціонування виборчих комісій; конкретизовано окремі положення, що стосуються висування та реєстрації кандидатів на місцевих виборах.

До Книги третьої пропонується внести зміни щодо узгодження кількості виборчих регіонів та максимальної кількості кандидатів, які можуть бути висунуті в кожному з них; урахування голосів виборців закордонного виборчого округу під час розподілу депутатських мандатів за загальнодержавними списками партій.

Серед змін до Книги четвертої - встановлення моменту в часі, коли визначається вид виборчої системи, за якою будуть проводитись відповідні місцеві вибори, із закріпленням норми про її незмінність до встановлення результатів відповідних виборів; упорядковано строки призначення різних видів місцевих виборів та оголошення виборчих процесів; спрощено вимоги щодо документів, які подаються до виборчих комісій для отримання статусу відповідного суб’єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії; конкретизовано окремі положень, що стосуються висування та реєстрації кандидатів на місцевих виборах; надано правової визначеності питанню одночасного висування кандидатів на відповідних місцевих виборах; удосконалено механізми відмови в реєстрації кандидатів; уніфікація та чітка регламентація процесу транспортування виборчої документації, у тому числі спрощення порядку транспортування виборчої документації, передбачення можливості одночасного їх транспортування до різних територіальних виборчих комісій; усунуто прогалини та неузгодженості у частині підрахунку голосів виборців, встановлення підсумків голосування та результатів виборів.

Зміни вже розкритикувала Асоціація міст України (АМУ), зазначивши, що не підтримує цього закону. 

Зокрема, АМУ акцентувала увагу на тому, що запровадження пропорційної системи виборів до рівня громад з кількістю виборців від 15 тис. і більше не відповідає принципу доступу до виборів незалежних кандидатів. Також низка запропонованих змін виписана таким чином, що передбачає можливість фінансування та матеріально-технічного забезпечення процесу виборів і утримання представництв ЦВК за рахунок місцевих бюджетів. Абсолютно неприйнятним є також норми про призначення та проведення позачергових, проміжних, перших, додаткових виборів до органів місцевого самоврядування лише двічі на рік. 

«Проєкт передбачає внесення значної кількості змін до Виборчого кодексу України, а також до більше ніж 200 статей інших законів. Окрім цього, пропонується внесення змін до низки законів щодо відповідальності за порушення виборчого законодавства, функціонування Державного реєстру виборців, діяльності Центральної виборчої комісії. На засіданні Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та місобудування 3 травня Асоціація міст України наголосила на низці загроз, які несуть у собі деякі запропоновані зміни», - йдеться в повідомленні

Нагадаємо, восени, 25 жовтня, в Україні мають відбутися місцеві вибори. Проте в усьому світі через пандемію коронавірусу їх переносять на більш пізній термін.

Поділитися