27 жовтня 2020 р. 14:20

Поліція підозрює підробку через підписання протоколів членами виборчої комісії на підвіконні

Поліція підозрює підробку через підписання протоколів членами виборчої комісії на підвіконні

Співробітники поліції, які супроводжували членів дільничної комісії до ТВК для здачі виборчої документації, помітили, як заступник голови комісії та секретар прямо на підвіконні в коридорі ставлять підписи за відсутніх членів ДВК на протоколах про підрахунок голосів, порушуючи процедуру оформлення та здачі виборчої документації.

Про це повідомили у пресслужбі Головного управління Національної поліції в Одеській області. 

Слідчо-оперативна група, викликана на місце події, вилучила сфальсифіковані протоколи, а членів комісії повернула до ДВК для усунення недоліків у роботі.

За фактом підписання протоколів не на засіданні виборчої комісії поліцейські розпочали провадження за ч. 4 ст. 158-3 (Фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації, документації референдуму, викрадення, пошкодження, приховування, знищення печатки виборчої комісії, комісії референдуму, виборчої скриньки, списку виборців чи учасників референдуму) Кримінального кодексу України. В рамках досудового розслідування призначено низку експертиз, у тому числі почеркознавчу. Проводяться слідчі дії. За зазначене правопорушення закон передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Зазначимо, на виборчій дільниці №511509 (село Фонтанка Одеського району) 26 жовтня члени сільської територіальної виборчої комісії проголосували за дозвіл дільничній виборчій комісії виправити протокол. 

У Кароліно-Бугазькій сільській громаді інша дільнична виборча комісія №510693 припинила підрахунок голосів після того як втратила протоколи, які члени комісії спочатку вирішили заповнювати як «чернетки». 

Поділитися