28 жовтня 2020 р. 16:23

Передвиборчий тиждень в Одесі став «найбруднішим» за останні місяці

Передвиборчий тиждень в Одесі став «найбруднішим» за останні місяці

Напередодні виборів одеські політики та провідні регіональні засоби масової інформації збільшили в сім разів кількість замовних матеріалів без належного маркування та в 3 рази загальну кількість маніпуляцій  у порівнянні з першим тижнем вересня.  

Такі висновки зробила команда проекту Infocrime Одеса за підтримки британського фонду Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору .

З  19 по 25 жовтня було проаналізовано 1 тисяча 673 повідомлення в 14 місцевих медіа та 238 дописів у Фейсбуці 6 кандидатів на посаду міського голови. В 118 матеріалах (7%) виявлені маніпуляції, з них 6 - містили фейки, а 104 публікації мали ознаки скритої чи невірно маркованої реклами.

Основною темою маніпуляцій, як і в минулому моніторинговому періоді, стала місцева політика та вибори. Серед фейків актуалізувалася поширена в попередніх дослідженнях тема охорони здоров’я та коронавірусу.

Зафіксовано зростання на 65% кількості матеріалів з ознаками замовності у порівнянні з попереднім моніторинговим періодом. Цього тижня було виявлено 104 таких новин (84% від усіх повідомлень з маніпуляціями). Тижнем раніше було зафіксовано 68 повідомлень з ознаками прихованої політичної агітації.

Нагадаємо, експерти Infocrime Одеса за вересень 2020 проаналізували 6 тисяч 990 повідомлень в 14 місцевих медіа та дописи в Facebook шести кандидатів на посаду міського голови.

Одеські фейсбук-спільноти включилися у передвиборчу боротьбу і поширювали матеріали із ознаками замовності, у тому числі, чорний піар. Про це стало відомо завдяки моніторингу одеських медіа, який проводять Ізбірком та Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України». 

Нагадаємо також, що перед місцевими виборами 2020 року в Одеській області стрімко зріс рівень медійного впливу опозиційних медіа та політиків в інформаційному просторі регіону. Такого висновку дійшли експерти Інституту масової інформації, за результатами свого дослідження. 

Маніпулятивні передвиборчі рейтинги постійно використовуються в українських загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, і кампанія 2020 року не стала винятком. 

Поділитися