12 серпня 2020 р. 18:27

Парламенту пропонують трохи уточнити окремі виборчі процедури

Парламенту пропонують трохи уточнити окремі виборчі процедури

Чотири депутати Верховної Ради України зареєстрували в секретаріаті парламенту проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення окремих виборчих процедур.

Відповідний документ оприлюднила пресслужба Верховної Ради. 

В пояснювальній записці пояснюється, що законопроєкт пропонується з метою техніко-юридичного доопрацювання окремих положень Виборчого кодексу України, зокрема, удосконалення процедури висування та реєстрації кандидатів з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою України. Також, проєктом закону пропонується привести у відповідність до норм законодавства положення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині норм щодо повноважень старост та їх припинення.

Наприклад, у статті 22 наразі передбачається, що партія (організація партії), якій відмовлено у реєстрації усіх висунутих нею кандидатів, або у якої скасовано реєстрацію усіх висунутих нею кандидатів на відповідних виборах з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом, втрачає статус суб’єкта виборчого процесу відповідних виборів з дня, наступного за днем закінчення строку оскарження рішення про відмову в реєстрації (скасування реєстрації) усього списку або останнього кандидата зі списку або, у разі оскарження, з дня, наступного за днем набрання законної сили відповідним рішенням суду.

Уточнення передбачають, що це відбудеться безпосередньо з дня набрання законної сили відповідним рішенням суду.

У статті 45 наразі передбачено, що голова або заступник голови чи секретар дільничної виборчої комісії у день голосування виправляють неточності та технічні описки в уточненому списку виборців. Уточнення пропонують змінити це формулювання на «виправляють неточності та технічні описки у списку виборців».  

Нагадаємо, до місцевих виборів-2020 в Одеській області сформовано 27 територіальних виборчих комісій. З-поміж голів ТВК досвід роботи на виборах мають шестеро.

Поділитися