08 вересня 2020 р. 15:21

ОПОРА пропонує міським головам обласних центрів підписати Кодекс поведінки

ОПОРА пропонує міським головам обласних центрів підписати Кодекс поведінки

Кодекс, який пропонує підписати ОПОРА, містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом. 

Як повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА Анастасія Матвієнко, за виборами в Одеській області, в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративних ресурсів. Так, Виборчий кодекс забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані.

«На нинішньому етапі вже неможливо розділити виконання службових обов'язків мера Геннадія Труханова від його політичної діяльності. В місті є бігборди у кольорах, які останні роки використовувалися в офіційних матеріалах Одеської міської ради, але на них вже написано «політична партія «Довіряй ділам»» та зображення мера і напис «звіт міського Одеського голови за 15-20 роки». Така дуальність на межі рівності можливостей всіх кандидатів на посаду міського голови, тому що у діючого мера більш можливостей ніж у інших», - зазначила Анастасія Матвієнко.

Тому при фіксації цілого ряду способів зловживання адміністративного ресурсу спостерігачі змушені керуватися лише міжнародними стандартами, а не українським законодавством.

Водночас, відповідно до Закону «Про державну службу» (ст. 10), державний службовець не має права демонструвати свої політичні погляди та вчиняти інші дії або бездіяльність, що у будь-який спосіб можуть засвідчити його особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади. Але дія цього закону не поширюється практично на всіх держслужбовців на вищих керівних посадах (від президента до голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, депутатів тощо).

«Кодекс, який пропонує підписати ОПОРА, містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом. У разі підписання ОПОРА буде моніторити його виконання і повідомлятиме суспільство, якщо посадовець, який підписав цей документ не буде його дотримуватися (і якщо не підписав також)», - пояснила Анастасія Матвієнко. 

Нагадаємо, починаючи з другої половини серпня в Одеській області стало помітним значне підвищення активності політичних партій і потенційних кандидатів. Найбільш масштабного характеру набуло розміщення зовнішньої політичної реклами.

ВІДЕО: ТУТ

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися