09 жовтня 2020 р. 21:28

Офіційний сайт Одеської міськради містить посилання на сайт Геннадія Труханова, на якому розміщена його передвиборча програма

Офіційний сайт Одеської міськради містить посилання на сайт Геннадія Труханова, на якому розміщена його передвиборча програма

Офіційний сайт Одеської міської ради містить вкладку «Онлайн-платформа звітності Одеського міського голови», при переході на яку відкривається інший сайт - truhanov.od.ua, де є словосполучення «Довіряй ділам».

Як повідомляє ОПОРА, на головній сторінці офіційного сайту Одеської міськради omr.gov.ua є вкладка «Міська влада», в якій відкривається наступна вкладка – «Онлайн-платформа звітності Одеського міського голови». При її виборі користувач перенаправляється на інший сайт, присвячений роботі Одеського міського голови Геннадія Труханова.

На цьому сайті є біографія чинного міського голови і кандидата на цю ж посаду Геннадія Труханова, новини про його діяльність на посаді міського голови (наприклад, робочі зустрічі тощо), звіти про його роботу, передвиборна програма «7:40 Стратегія для Одеси», «Мапа справ» з нанесеними на міську карту об’єктами будівництва, благоустрою, ремонтів міської інфраструктури, виконаними за рахунок бюджету впродовж 2015-2020 років.

На головній сторінці цього сайту розміщено напис «Довіряй ділам. Об’єкти міської інфраструктури 2015-2020». Зазначимо, що чинний міський голова зареєстрований кандидатом на посаду Одеського міського голови постановою міської ТВК № 26 від 22 вересня. Він висунутий Одеською міською організацією політичної партії «Довіряй ділам».

Крім того, постановою №27 міської ТВК зареєстровано кандидатів у депутати Одеської міської ради від Одеської міської організації політичної партії «Довіряй ділам».

Також на сайті truhanov.od.ua вказано контакти: м. Одеса, пл. Думська, 1 (офіційна адреса Одеської міської ради), так званий «телефон довіри - гаряча лінія: 1535 для стаціонарних або (048) 705-55-55», а також сайт 1535.omr.gov.ua.

Цей номер телефону та сайт використовуються Одеською міською радою для приймання та обробки звернень громадян щодо міських проблем. Крім того, сайт «1535» розміщено на домені gov.ua.

У пресслужбі Одеської міської ради на питання ОПОРИ, чому на сайті, що відкривається з офіційного вебресурсу міськради, використовується назва партії, відповіли: «Слова «Довіряй ділам» в даному випадку є звичайним словосполученням, а не назвою партії. Жодної партійної символіки на офіційних ресурсах Одеської міської ради нема».

«Згідно з ч.5 ст. 51 Виборчого кодексу України до передвиборної агітації відноситься в тому числі і використання символіки, гімну, розпізнавальних знаків, передвиборних гасел. «Довіряй ділам» є назвою партії, і одночасно може розглядатись як передвиборне гасло цієї ж організації партії. Окрім того, на самому вебресурсі розміщено передвиборну програму, що також не може розглядатись поза контекстом виборчого процесу, в якому чинний Одеський міський голова Геннадій Труханов бере участь в якості кандидата на цю ж посаду. Водночас вебсайт інформує про виконання Одеським міським головою своїх обов’язків на посаді, зокрема, на вебсайті розміщується інформація про офіційні зустрічі, які проводить обраний посадовець. Інформація, яка розміщується на вебсайті, має ознаки такої, що ототожнює виконання Одеським міським головою повноважень на посаді, а також участь у виборчих перегонах за цю посаду.  На жаль, Одеський міський голова так і проявив зацікавленості в нашій пропозиції провести інформаційну зустріч, на якій ми б могли проінформувати про положення Кодексу етичної поведінки посадових осіб і державних службовців під час виборів. Знайомство з положеннями Кодексу могло б допомогти Одеському міському голові в побудові виборчої кампанії, яка б дозволяла виборцям розрізняти повідомлення про чиновника, який виконує обов’язки на посаді, від повідомлень про кандидата, а також не використовувати наявні за посадою ресурси для ведення передвиборчої кампанії», - пояснила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анастасія Матвієнко.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися