06 вересня 2020 р. 19:50

Одесу розділили на вісім виборчих округів

Одесу розділили на вісім виборчих округів

Одеська міська територіальна виборча комісія розподілила місто на вісім округів, тобто в кожному районі сформували по два округи. 

Як йдеться у постанові комісії, у місті Одесі кількість виборців, які мають право голосу на виборах депутатів Одеської міської ради складає 692 тисячі 57 виборців, а загальний склад Одеської міської ради становить 64 депутати. 

Водночас округи не рівномірні за територією та кількістю виборців.    

Як пояснив голова Одеської обласної організації «Комітету виборців України» Анатолій Бойко, за новим виборчим кодексом округів повинно бути достатньо, щоб кожна політична сила висунула ввід п'яти до 12 кандидатів, а результатом стало обрання потрібної кількості членів ради. В Одеській міській раді 64 депутати, якщо лишити стільки округів скільки й районів, тобто чотири, то виходить 48 депутатів. Тому вочевидь вирішили поділити місто на вісім округів.

За словами експерта в окрузі немає квот за кількістю депутатів, що можуть увійти в раду, і це одна з великих проблем нової виборчої системи то, що може призвести до диспропорції в раді. Загалом, за словами Анатолія Бойко, результати виборів будуть залежати від того скільки виборців проголосують в тому чи іншому окрузі. Де на дільниці прийде більше людей, від того округу й буде більше представників в міськраді.  

Єдиною гарантією потрапляння в раду депутата є подолання партією п'ятивідсоткового бар'єру.   

Нагадаємо, Центральна виборча комісія внесла минулого тижня зміни в складі Одеської обласної, чотирьох районних та 10 міських територіальних комісій. 

В Одеській області сформували 25 селищних і 47 сільських виборчих комісій. Найбільше керівних посад у ТВК отримали партії «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «За майбутнє», «Слуга народу» та «Європейська солідарність».

Нагадаємо також, що Центральна виборча комісія 2 вересня прийняла постанову «Про звернення до Головного управління Національної поліції в Одеській області» через діяльність Одеської районної територіальної виборчої комісії.

Поділитися