10 листопада 2020 р. 14:30

Одеська обласна ТВК встановила результати виборів на третю добу після кінцевого терміну

Одеська обласна ТВК встановила результати виборів на третю добу після кінцевого терміну

Одеська обласна територіальна виборча комісія 10 листопада встановила результати виборів депутатів Одеської обласної ради.

Однак станом на 14:00 протокол ще не оприлюднено.

Зазначимо, що 7 листопада обласна ТВК прийняла документи від останньої територіальної виборчої комісії – Одеської міської, однак 8 листопада результати виборів не були встановлені. Причиною цього в ТВК назвали технічний збій під час внесення даних до електронного протоколу, через що процес потрібно було повторювати.

У виборчій комісії оголосили технічну перерву до ранку 9 листопада, однак вранці засідання ТВК не продовжилося.

Члени комісії зібралися ввечері цього ж дня та розпочали оголошення протоколів про підсумки голосування в територіальних виборчих округах.

Втім під час засідання було оголошено відомості чотирьох з восьми протоколів про підсумки голосування в територіальних виборчих округах (ТВО), за якими Одеська обласна ТВК мала скласти протоколи про підсумки голосування в межах ТВО на підставі протоколів про підсумки голосування в межах частини ТВО, які до обласної комісії доставили міські, селищні та сільські ТВК.

Після чого в засіданні ТВК було оголошено перерву без зазначення чіткого часу його продовження.

Як повідомили спостерігачеві ОПОРИ, в обласній ТВК вдень 10 листопада, результати встановили до обіду 10 листопада, однак наразі протокол ще не оприлюднено.

Нагадаємо, що згідно із ч. 17 ст. 255 Виборчого кодексу у разі якщо межі повноважень територіальної виборчої комісії, що встановлювала підсумки голосування в межах територіального виборчого округу, поширюються на частину відповідного територіального виборчого округу, підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу в цілому встановлює територіальна виборча комісія, що встановлює результати відповідних місцевих виборів на підставі протоколів територіальних виборчих комісій про підсумки голосування в межах частини територіального виборчого округу. На виборах депутатів Одеської обласної ради було утворено 10 територіальних виборчих округів. Лише повноваження Одеської міської ТВК поширювались на межі обох територіальних виборчих округів на виборах депутатів Одеської обласної ради, що були утворені на території міста Одеса. Повноваження інших міських, сільських та селищних ТВК в Одеській області поширювались лише на частину території восьми інших територіальних виборчих округів на виборах депутатів Одеської обласної ради. 

Відповідно до ст. 256 Виборчого кодексу обласна територіальна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів з відповідних місцевих виборів (у тому числі з позначкою «Уточнений») не пізніш як на дванадцятий день після дня голосування встановлює результати виборів депутатів у єдиному багатомандатному виборчому окрузі, про що складає протокол про результати виборів. Територіальна виборча комісія може продовжити не більш як на один день зазначений строк у разі необхідності надання територіальній виборчій комісії часу для подання протоколу з позначкою «Уточнений». 

Згідно з частиною 1 статті 282 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює шляхом опублікування у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, міської, районної в місті, районної, селищної, сільської ради, сільських, селищних, міських голів, а також розміщує їх на офіційному вебсайті комісії чи відповідної ради (за наявності), регіонального, територіального представництва Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися