05 жовтня 2020 р. 12:23

Одеська міська ТВК відмовила в реєстрації кандидатів зі співзвучними прізвищами після реагування ЦВК

Одеська міська ТВК відмовила в реєстрації кандидатів зі співзвучними прізвищами після реагування ЦВК

Одеська міська територіальна виборча комісія увечері, 3 жовтня, провела засідання, на якому ухвалила сім постанов про відмову в реєстрації кандидатів на посаду Одеського міського голови.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, міська ТВК ухвалила постанови про відмову в реєстрації кандидата на посаду Одеського міського голови від партії «Зелені» Олега Вікторовича Філімонова,  кандидата від партії «Наша земля» Вадима Вікторовича Філімонова, кандидата від Студентської партії України Олега Анатолійовича Філімонова, кандидата від парті «Стабільність та справедливість» Олега Вікторовича Філімонова. Всі вони є «двійниками» кандидата на посаду Одеського міського голови від партії «Слуга народу» Олега Миколайовича Філімонова.

Крім того, ТВК прийняла постанови про відмову в реєстрації кандидата на посаду Одеського міського голови від Циганської партії України Василя Сергійовича Зеленського, кандидата від партії «Молодь до влади» Олександра Васильовича Зеленського і кандидата від «Блоку Міхеіла Саакішвілі» Міхеілу Володимировичу Саакішвілі («тезкам» чинного президента України та колишнього президента Грузії).

В усіх постановах вказано, що у цих кандидатів було допущено однакову помилку у поданих документах: замість сплати грошової застави від юридичних осіб – місцевих організацій політичних партій, застави було внесено фізичними особами.

Всі постанови прийнято у результаті повторного розгляду документів від цих кандидатів, на виконання рішення Центральної виборчої комісії від 2 жовтня. Раніше до ЦВК надійшла скарга від Одеської обласної організації політичної партії «Слуга народу», яка заявила, що «прийняття Одеською міською територіальною виборчою комісію вказаних постанов є наслідком протиправної бездіяльності, ігнорування приписів Виборчого кодексу України, постанов Центральної виборчої комісії, власних обов’язків та присяги членами виборчої комісії». Зокрема, як стверджував скаржник, конференції вказаних організацій партій з метою висування кандидатів на посаду Одеського міського голови не проводилися, а згідно з листом Одеської обласної прокуратури від 28 вересня 2020 року, є ознаки недостовірності інформації про керівників окремих місцевих організацій політичних партій, які висунули цих кандидатів на посаду Одеського міського голови.

ЦВК в задоволенні скарги місцевої організації партії відмовила по суті, оскільки не є належним суб’єктом розгляду скарг на рішення територіальних виборчих комісій. Однак, у межах своїх повноважень, скасувала рішення Одеської міської ТВК.

Крім того, ЦВК звернулася до Національної поліції України для проведення перевірки обставин, викладених у її постанові, та вжиття відповідних заходів реагування в разі наявності відповідних підстав.

«Досліджені Комісією обставини у своїй сукупності можуть свідчити про свідоме введення виборців в оману, а отже, перешкоджання вільному формуванню їх волі, що є посяганням на гарантовані Конституцією України права громадян. Подання окремих документів указаними організаціями партій для реєстрації кандидатами на посаду Одеського міського голови може свідчити про намір введення виборців в оману, перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права та перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу», - говориться в постанові ЦВК.

«Важливо, щоб випадки спроб застосування технології так званих «двійників» належним чином розслідувались правоохоронними органами. Ця технологія за своїм змістом та спрямуванням має ознаки перешкоджання реалізації пасивного виборчого права. «Двійники» зазвичай з’являються на виборах для того, щоб ускладнити пошук «справжнього» кандидата для виборця в бюлетені. На місцевих виборах, коли вага голосу одного виборця значна, технологія може призвести до відчутних наслідків для кандидатів», - пояснила Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області. 

ОПОРА нагадує, якщо кандидат має обґрунтовані підстави вважати, що здійсненню його пасивного виборчого права (права бути обраним) перешкоджає особа, яка напередодні або під час виборчого процесу змінила своє прізвище або власне ім’я та подала до територіальної виборчого комісії документи для реєстрації її кандидатом на тих самих місцевих виборах, – він може звертатись до органів національної поліції про вчинення таких правопорушень:

• передбаченого ст. 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення – перешкоджання здійсненню виборчого права або діяльності суб’єкта виборчого процесу;

• передбаченого ст. 157 Кримінального кодексу України – якщо перешкоджання поєднане з обманом або примушуванням (ч. 1), застосуванням або погрозою насильства, знищенням чи пошкодженням майна (ч. 2);

• передбаченого ст. 160 Кримінального кодексу України – підкуп, щодо особи яка здійснила пропозицію, обіцянку або надала неправомірну вигоду (ч. 2) та яка її прийняла (ч. 1), або ці ж дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах (ч. 4).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися