25 жовтня 2020 р. 15:36

У Болграді Одеської області виборець порвав бюлетені після того як йому не дозволили голосувати за межами кабінки

У Болграді Одеської області виборець порвав бюлетені після того як йому не дозволили голосувати за межами кабінки

Виборець намагався проголосувати на підвіконні у приміщенні виборчої дільниці.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, у Болграді на виборчій дільниці №510288 (проспект Соборний) виборець намагався проголосувати за межами кабінки для голосування. Після того як голова дільничної виборчої комісії пояснила виборцю, що робити цього не можна, він порвав бюлетені та вкинув їх до виборчої скриньки.

Відповідно до частини 1 статті 16 Виборчого кодексу України, голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється. 

Згідно з ч. 5 ст. 248 Виборчого кодексу України виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача.

Голосування за межами кабіни для таємного голосування є процедурним порушенням процедури голосування, яке може призвести до порушення таємниці волевиявлення вибоця і розглядатися також як демонстрація виборцем бюлетеня (212-22 КУпАП).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Також, як, повідомили у пресслужбі головного управління Національної поліції в Одеській області, незважаючи на заборону агітації у день голосування, 18-річна жителька Приморського району Одеси прийшла на виборчу дільницю з символікою однієї з політичних партій. поліцейські склали на правопорушницю протокол за порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, що передбачає покарання у вигляді накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян тобто від 1,7 тисяч до 3,4 тисяч гривень.

У Лиманському районі 45-річний виборець порвав два бюлетені і кинув їх до скриньки. Свій протиправний вчинок чоловік пояснив небажанням віддавати голос жодній з політичних сил. Відносно порушника склали протокол за ст. 212-23 пошкодження, знищення свого виборчого бюлетеня штраф таке порушення передбачає такий самий.

Загалом розірвання бюлетенів поліція фіксувала неодноразово. 

Наприклад, мешканець Ізмаїла о 13:55, не знайшовши вільної кабінки для голосування, також хотів заповнити бюлетені біля вільної урни. Члени комісії зробили виборцю зауваження, на що він порвав бюлетені, викинув їх в урну та покинув виборчу дільницю. 

Двома годинами раніше інший мешканець Ізмаїлу порвав бюлетень в кабінці для голосування. Свій вчинок чоловік пояснив тим, що не бажає віддавати свій голос жодній політичній силі. 

Нагадаємо, в Одеській області спостерігач ОПОРИ двічі зафіксував видачу бюлетенів без паспорта

 

Поділитися